In Tibet a realizat cinci filme despre oamenii si tara care si-a pierdut libertatea, iar interviul cu Dalai Lama, primul realizat de un est-european, are toate datele de la o mare aventura existential-culturala la intelegerea profunda a semnificatiilor unei culturi si religii cu totul diferite de ale noastre, a unui mod de existenta cu o viguroasa coordonata metafizica. Interviul a fost realizat la Dharammshala, in nordul Indiei, la Casa Regala, cu “un rege, calugar, sfant si zeu in religia sa, care m-a tratat simplu ca pe egalul sau", ne-a marturisit modesta Irina Szasz, “ziaristul venit de la capatul lumii". Irina este in faza avansata de elaborare a cartii sale “CuMinte la Dalai Lama", care va aparea in primavara si care va fi mai mult decat povestea unei calatorii in Tibet si India, la Dalai Lama.
Excelenta povestitoare, bistriteanca rezidenta-n Bucuresti, care viseaza sa se intoarca si sa fie invatatoare la Fantanele, crede ca “trebuie sa-ti pui dorinte foarte mari pentru ca exista un singur risc: sa se implineasca" si ca a avut parte de experienta personala a Orientului tocmai pentru ca nu si-a propus cu incrancenare.
Intreband ce i-a spus marelui tibetan despre tara sa, interlocutoarea ne-a zis ca a vorbit despre frumusetile Romaniei, despre sanatatea familiei traditionale la noi, despre cum se roaga ortodocsii la Techirghiol, lipiti de biserica parintelui Papacioc, dar a amintit subtil si ca, vorba unui taran, “lucrurile merg greu si prost".
Irina Szasz crede ca in viata sunt foarte importanti cei sapte ani de-acasa, dar nu sunt suficienti, si ca sfatul tatalui - “ca unguroaica trebuie sa stii romana mai bine decat romanii pentru a reusi" - i-a fost de mare folos pe parcurs.
In incheiere, ne-a spus cu profunzimea pe care altii o dobandesc la de trei ori varsta ei: “In lumea budista, mi-am dat seama ca unui crestin ca mine ii ajunge Iisus".