- Cartea ta poarta titlul `De ce iubim filmele`. E o intrebare la care ti-ai propus sa oferi toate raspunsurile sau e si una retorica? L-ai parafrazat pe Mircea Cartarescu?
- Evident, nu toate raspunsurile, ci numai cateva... Este o carte/culegere in care am incercat sa raspund unor intrebari pe care mi le pun eu, in primul rand, despre Cinema, despre motivele care ma fac sa-mi placa filmele, despre ce inseamna experienta de cinefil etc. Sincer, cand am dat titlul (care e si unul din subtitlurile cartii) nu m-am gandit la cartea lui Cartarescu. Probabil ca, subliminal, am fost `lucrat`. Asta e!
- Cat de mult e creditat un critic de film in Romania? Ai convingerea ca nu predici in pustiu?
- Cum spuneam, este o meserie pe care o fac de placere - singura meserie pe care mi-am dorit-o vreodata! -, deci partea cu feedback-ul ma intereseaza prea putin. Chiar daca n-ar exista decat un cititor (adica eu), tot as scrie despre filme. Am explicat, la lansare, de ce nu cred ca as fi fost un regizor bun; sunt multe motive - nu le am cu tehnica, nu am rabdare, nu am destula imaginatie, nu-mi place sa lucrez in echipa. A scrie despre filme este o treaba solitara, care-ti permite sa meditezi la ceea ce au facut altii si sa scrii impresiile tale. Ca sa zic asa, nu te `deranjeaza` nimeni! Cred ca cinematograful a pierdut in mine (inca) un regizor tiranic (si probabil mediocru), care ar fi fost spaima actorilor si tehnicienilor. Eu zic ca e mai bine asa! Cat priveste `creditul` - sa fim seriosi! Daca faci meseria asta, o faci din pasiune. Evident ca toti avem fanii nostri - mai mult sau mai putin onesti-, dar bucuria cea mai mare este sa-ti vezi confirmate verdictele. International, daca se poate!
`E important sa fii recunoscut in bransa`
- Care sunt, dupa tine, calitatile esentiale pe care ar trebui sa le aiba un critic de film?
- In primul rand flerul. In al doilea rand, flerul. In fine, in al treilea, flerul. `A sti sa scrii` este o unealta, nu un scop in sine. Pana la urma, critica este gazetarie, nu literatura.
- Care e cea mai mare satisfactie a unui critic? Sa vada filme bune sau sa scrie despre ele?
- Daca ai vazut un film bun, nu te rabda inima sa nu scrii despre el: in felul acesta il prelungesti prin meditatie. Dar, desigur, este o meserie derivata: intai exista filmele si abia apoi chestia asta cu critica. Ea poate sa lipseasca, in fond! Dar cred ca, pe langa validarea flerului de care vorbeam, e foarte important sa fii recunoscut in `bransa` si regizorii sa fie interesati sa-ti afle parerea. Nu stiu cum se face dar, desi unii spun ca gusturile sunt diverse si personale si nu se discuta, pana la urma si regizor, si critic `pica` pe aceleasi titluri - de la-nceputurile celei de-a saptea arte si pana acum! Adica, mai multe subiectivitati ajung - prin consens tacit - la obiectivitate. Daca n-ar exista ierarhii, insasi ideea de valoare ar fi in suferinta.
- Critica de film se invata in scoala?
- Nu.
- Discutia nu e noua: unii cineasti de la noi contesta rolul criticii, spun `cine esti tu si ce-ai facut tu ca sa-ti permiti sa spui ca am facut un film slab?` Cum replici?
- Prin faptul ca nu numai eu spun asta, ci si ceilalti critici. Si ceilalti regizori (buni). Si publicul. Cand toata lumea spune ca esti beat, te duci sa te culci. Cel putin, asa se face in alte parti. La noi, se cer - in continuare - bani de la CNC...
- Crezi ca ultimul scandal din cinematografie a strans randurile dintre cineasti si critici?
- S-a vazut ca da.
- La lansarea cartii tale a avut loc si o dezbatere la care au luat parte regizori din noul val, inclusiv Cristi Puiu. A avut ea un efect imediat?
- Nu stiu, pentru ca am plecat imediat din tara... Nu m-am iluzionat ca dezbaterea de la Libraria Carturesti va provoca o `revolutie`! Dar a fost placerea si privilegiul meu sa fac posibila aceasta tribuna.
- Ai scos pe piata doua carti in doua luni. De ce ai asteptat atat ca sa publici? In afara de un volum despre Lars Von Trier scris la sase maini, n-ai mai publicat nimic.
- Pentru ca nu am crezut in ideea de carte (si inca nu cred pe de-a-ntregul!). Pentru ca nu le consider niste carti perfecte: inca as lucra la ele... Prin sertare mai am bruioane, articole, dar acum ajunge: cred ca voi trage pe dreapta cel putin cativa ani.
Iulia Blaga