Romania participa cu doua spectacole la editia a 16-a a festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), care are loc la Torino, intre 25 octombrie si 31 decembrie.Se vor juca, pe 17 si 18 noiembrie, „Long Friday” de Andras Visky in regia lui Tompa Gabor, la Teatrul Maghiar din Cluj, si pe 24 si 25 noiembrie „Ce pacat ca-i curva” de John Ford, in regia lui Alexandru Darie, la Teatrul „Bulandra”.Alexandru Darie, directorul Teatrului „Bulandra” si noul presedinte UTE, promite ca premiera sa va fi, si la Bucuresti, si la Torino, „un scandal artistic” din cauza subiectului controversat al iubirii dintre un frate si o sora. Premiera la Sala Izvor este programata pe 14 noiembrie, in cadrul Festivalului National de Teatru.
EVZ: De ce ati ales spectacolul lui John Ford („Ce pacat ca-i curva”), scris in 1633, pentru a participa la Festivalul de la Torino? Alexandru Darie: Sper sa prezentam premiera in Romania, pe 14 noiembrie. Actiunea piesei este absolut tulburatoare. Un tanar se duce la preotul sau si-i spune: daca Dumnezeu a dat iubirea pe pamant, ceva atat de curat si de frumos, eu de ce nu pot s-o iubesc pe sora mea? Este vorba despre iubirea intre doi frati perfect constienti ca sunt frati, luptandu-se fiecare cu el insusi ca sa opreasca un asemenea lucru, ceea ce nu poate fi oprit. Oprobriul si dispretul, ura intregii societati ii distruge pana la urma.E un spectacol provocator? De ce s-a „scandalizat” Evelina Christillin, organizatoarea Festivalului de la Torino?La Torino, sper ca spectacolul sa provoace valuri din punct de vedere artistic, pentru ca piesa este destul de cunoscuta in Europa, a fost pusa de curand in scena la Teatrul din Torino. Sper ca in Romania sa fie un spectacol scandalos si, de ce nu, si la Torino sa provoace fascinatie. Trebuie sa ai contact cu energia teatrului. Ideea de incest e una care trebuie dezbatuta.Eu doar prezint lucrurile. Spectatorul va decide daca iubirea celor doi frati este un lucru minunat sau scarbos, daca este un lucru de iertat sau de condamnat.
Ce consecinte pentru viata culturala, teatrala din tara are faptul ca un regizor roman este presedintele UTE?Lumea de la noi, pusa pe scandaluri, a realizat prea putin faptul ca un roman este presedintele Uniunii Teatrelor Europene, care organizeaza anual un amplu festival itinerant. Aceasta alegere a mea se datoreaza Teatrului „Bulandra” care a mers in ascendenta in plan european. Voi aduce mari nume la Bulandra. Sunt in discutii acum cu Andrei Serban si Silviu Purcarete. Cu Walter le Moli (directorul Fundatiei Teatro Stabile din Torino) vrem sa facem o coproductie cu teatrul din Torino: sa lucram amandoi acelasi text, eu la „Bulandra”, el la Torino. Publicul italian si roman va vedea ambele spectacole.PROIECTE
Patru premiere pana la sfarsitul anului Directorul teatrului promite ca pe 1 noiembrie sa scoata premiera „O scrisoare pierduta”, de I. L. Caragiale, in regia lui Doru Ana, la Sala „Toma Caragiu”, si tot aici, pana la sfarsitul anului, premiera cu „Din insemnarile unui necunoscut”, dupa Fiodor Dostoievski, in adaptarea si regia lui Ion Cojar. La Sala Izvor, Felix Alexa pregateste tot pana in decembrie, „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller. In cadrul proiectului „Bulandra per musica”, Darie va monta opera „Orfeu si Euridice”, de Gluck, cu actori si cantareti. Spectacolul va fi in colaborare cu Studioul Experimental al Operei Nationale, iar premiera este programata in martie 2008.