Organizată de Administraţia Prezidenţială, Muzeul Naţional Cotroceni şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", expoziţia, intitulată "Cartea veche între restaurare şi perpetuare", oferă iubitorilor genului, dar şi specialiştilor o întâlnire, după mai bine de 17 ani, cu mari valori ale patrimoniului nostru.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate câteva din scrierile reginei Elisabeta (va fi expus pentru prima dată calendarul pictat în anul 1897 de către regina Elisabeta), ale reginei Maria, ca şi lucrări cu dedicaţie ale unor apropiaţi ai membrilor familiei regale către Casa Regală, lucrări trecute prin faza de restaurare, în vederea prelungirii vieţii acestora şi a reintrării lor în circuitul expoziţional.
Sunt expuse, de asemenea, numeroase lucrări străine şi româneşti de patrimoniu, manuscrise, carte religioasă sau ştiinţifică veche, datând încă din anul 1500, precum lucrări de Martim Cromer (1555), Johanes Cluver (1668), Noul Testament de la Bălgrad al lui Simeon Ştefan (1648), evangheliere, liturghiere, octoihuri, ş.a.
Fondul patrimonial de carte veche al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" a ars, în decembrie 1989, actualul fond de carte veche şi bibliofilă constituindu-se ulterior prin bunăvoinţa unor biblioteci din ţară şi din străinătate, ca urmare a unor donaţii particulare şi a achiziţiilor de la anticariate.
Starea precară de conservare în care se aflau documentele nou achiziţionate a impus necesitatea de a se înfiinţa un laborator de patologie şi restaurare a cărţii, care a fost pus în operă la începutul anilor '90, iar din 1997 chiar în noua locaţie a Bibliotecii Centrale Universitare.
Cele 50 de cărţi vechi de secol XVI-XIX, atât străine cât şi româneşti, ce aparţin colecţiei Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" expuse la Muzeul Cotroceni sunt o dovadă inspirată a profesionalismului unui colectiv dăruit profesiei, colectivul Laboratorului de Patologie şi Restaurare a Cărţii din cadrul bibliotecii.
Biblioteca Muzeului Naţional Cotroceni, din care au fost alese lucrările expuse, adăposteşte un bogat fond de carte din fondul de carte al Casei Regale. Ea se constituie într-o reflectare a muncii colectivului de muzeografi, restauratori şi conservatori, a căror preocupare, de la înfiinţarea muzeului a fost aceea de a recupera şi îmbogăţi fondul de carte existent.
Expoziţia va fi deschisă în perioada iunie - august 2007.