Dublu laureat al celui mai mare festival de film din Europa, "Camera d'Or" pentru debutul in lungmetraj si Label Europa Cinema, un premiu care asigura distributia filmului, Corneliu Porumboiu e modest cu propriul succes. Spune ca-i prinde bine filmului sau, "A fost sau n-a fost?", o productie independenta, si-i confirma ca e pe drumul cel bun.
EVZ: Cum te-au premiat in Gala Cannes-ului? Corneliu Porumboiu: M-au anuntat pe la ora 2.00 (duminica dupa-amiaza - n.r.) ca am luat premiu si eram, iti dai seama, stresat. E un protocol mai lung, in sensul ca te duci, tre' sa fii la ora 5.00 undeva, te iau cu masina, fiecare vine in ordine, te duc pe covorul rosu. Am multumit familiei mele, sotiei mele si mi-am multumit si mie (rade). Am avut conferinta de presa dupa ceremonie. Au fost si interviuri la radio si la televiziunea de acolo.
Ce-ai primit, concret? Label Europa Cinema este un circuit de sali in toata Europa. Premiul este acordat distribuitorului, e destul de complicat, in functie de numarul de intrari la film si de salile pe care le alege, primeste un fel de subventii. La "Camera d'Or", in afara de trofeu, premiul inseamna si reclama, afisaj pentru film in Franta, si pelicula pentru urmatorul film.
Care au fost reactiile la premiul si filmul tau? Am avut o presa foarte buna inca din timpul festivalului si un public foarte bun. Asta a ridicat un pic numarul de vanzari, dar numai in Franta, din cate am inteles. La conferinta de presa n-am avut mari reactii, in sensul ca nici nu-mi mai aduc aminte ce s-a spus.
Spuneai intr-un interviu anterior ca premiile insemna ca faci filme bune si nimic mai mult. E valabil si pentru "Camera d'Or"? Premiile-s bune la inceput, din punctul meu de vedere, pentru ca iti creeaza o identitate. Aici, fiind un film de autor, e foarte important. Ajuta si filmul asta intr-un fel, dar ma ajuta si in urmatorul proiect. Acum am ales sa fac un cinema de autor, un cinema care in timp se va concretiza. Premiile inseamna ca esti pe drumul cel bun.
Aici, premiile obtinute de romani la editia 2006 a Cannes-ului sunt vazute ca un mare succes pentru cinematografia romaneasca. Cum se vede de acolo? Da, intr-adevar, este un succes. Chiar se fac filme bune si chiar m-am intalnit si acum, si anul trecut cu multi romani aici. A fost si filmul lui Cristi ("Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, a castigat premiul sectiunii "Un Certain Regard", in 2005), s-a vorbit despre filmul meu, s-a vorbit despre filmul lui Catalin ("Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, premiu pentru interpretare feminina la sectiunea "Un Certain Regard", 2006). Intre atatea selectii si intre atatea filme sa se vorbeasca de filmele romanesti e chiar OK. Depasim stadiul de film national, si e important pentru ca avem ceva de spus.