De trei ani incoace, localitatea Sfantu Gheorghe, din Delta Dunarii, are in luna august doua fete: una de patru stele, in satul de vacanta "Delfinul", in care se desfasoara Festivalul International de Film "Anonimul", si alta searbada, arsa de soare, a comunei cu case gri si acoperite cu stuf. Inca de la prima editie din 2004, festivalul a dat un suflu nou localitatii, aducand numerosi turisti in zona.
Daca la primele editii ale festivalului au fost in jur de 1.000 de spectatori, anul acesta peste 2.000 de persoane s-au strans in fiecare seara in jurul campingului, pentru proiectiile de filme in aer liber. Multi cinefili inraiti au venit special pentru festival, fiindca pot sa urmareasca timp de cinci zile, intre 15 si 19 august, aproximativ 100 de pelicule noi de lungmetraj, scurtmetraj sau animatie.
"Traim si noi de pe urma festivalului"
Satenii din Sfantu Gheorghe - care vorbesc si romana, si ucraineana - castiga in luna august cat pentru tot anul, primind in gazda turisti si cinefili. "Traim si noi de pe urma festivalului", povesteste tanti Marica, membra in corul satului.
Sfantu Gheorghe, aflat la 120 de kilometri de Tulcea, constituie in sine o atractie turistica pentru ca e strajuit de ape: aici, Dunarea se ingemaneaza cu Marea Neagra.
Localitatea, la care se poate ajunge numai cu barca, din porturile din Mahmudia, Tulcea sau Murighiol, are in jur de 350 de familii, cu peste 970 de suflete, care vietuiesc in case vechi, dintre care multe darapanate si inghesuite una in alta. Oamenii traiesc din pescuit si agroturism, pentru ca agricultura nu se poate face in zona.
"Asta-iarna, cand Dunarea a fost inghetata, am fost izolati o luna jumatate. Altfel decat cu barca nu putem iesi din comuna", spune nea Vasile, care traieste de peste 40 de ani in Sfantu Gheorghe.
"In comuna, avem numai vreo trei masini, doua Oltcituri si un Trabant, al preotului, iar proprietarii le folosesc ca sa ajunga pana la malul marii, care se afla la trei kilometri distanta. Pe la casele lor, oamenii au mai mult barci, cu care-i plimba pe turisti, pentru 300.000 de lei cate trei ore prin Delta", explica nea Vasile.
"Stapanul Deltei" a facut minuni
Sorin Marin, un intreprinzator particular, care a creat si Fundatia "Anonimul", a investit din 2001 sume uriase in complexul "Delfinul", pe care l-a creat din nimic. In trei ani, l-a dotat cu vile de patru stele, spatioase si moderne. Datorita fortei sale financiare, Sorin Marin a fost numit de localnici "Stapanul Deltei".
Satul de vacanta include, pe langa vile luxoase, din lemn, cu barne exterioare, un cinema cu trei sali de proiectie, un business center, piscina, restaurante, baruri si camping. Sub umbrare se asculta muzica clasica interpretata de cvartete. La polul opus, in camping, se vand mici si bere pentru publicul care nu intra in categoria "staff-ului" si a invitatilor.
Oaspetii acestei editii a Festivalului "Anonimul" au ajuns luni seara la Sfantu Gheorghe cu doua vapoare ce au pornit din Portul Mahmudia. Sorin Marin, imbracat intr-o camasa alba, din in, i-a intampinat, pe un pod de lemn, peste apa. Invitatii, printre care Horia-Roman Patapievici sau Dan Pita, au fost poftiti sa urce in sarete trase de cai, pentru a fi condusi la vilele din satul de vacanta.
Cupluri elegante si cupluri enervante
In fiecare zi, musafirii iau pranzul si cina intr-un restaurant amenajat in aer liber, langa piscina satului de vacanta, in care seara sunt aprinse torte pe margini. Participantii comenteaza productiile vizionate, Sorin Marin sta la masa alaturi de Horia-Roman Patapievici, iar invitatii speciali, tinerii din Generatia Asteptata, continua dezbaterile din camping.
"Facem filme pentru noi sau pentru public?", "cum sa aducem publicul in salile de cinema?", sunt cateva dintre intrebarile la care "asteptatii" cauta raspunsuri.
Unii mai arunca un ochi la masa vecina si fac complimente doamnelor. Actrita Irina Movila a fost imbracata in prima seara cu o rochie lunga, imprimata cu trandafiri rosii, si cu spatele gol, atragand privirile barbatilor din jur, sub ochii vigilenti ai lui Dan Pita. Regizorul pare insa fericit alaturi de "femeia visurilor" - care este si titlul unui film de-al sau.
Micuta Dorotheea Petre, in varsta de 25 de ani si proaspat laureata la Cannes cu un premiu de interpretare, tunsa foarte scurt, baieteste, se afla tot timpul alaturi de regizorul Catalin Mitulescu, in filmele caruia a jucat rolurile principale.
"Nu vreau sa comentez legatura mea cu Catalin, nu vreau sa vorbesc despre faptul ca am o fetita. Este vorba despre viata mea privata, iar ziarele ar trebui sa fie interesate doar de realizarile noastre profesionale", raspunde, suparata Dorotheea reprezentantilor mass-media care, "culmea nesimtirii si agresivitatii", isi "permit" s-o intrebe de relatia ei cu Catalin.
Programul zilei de azi
Singurul film romanesc din competitia de lungmetraje, "Legaturi bolnavicioase" (regia: Tudor Giurgiu) va rula astazi, alaturi de "Battle in Heavean" (regia: Carlos Reygadas) si "Mutual Appreciation" (regia: Andrew Bujalski, SUA). In concursul de scurtmetraje vor fi prezentate noua filme, printre care: "Love close up" (regia: Sebastian Voinea).
Seara, in camping, vor rula filmele Generatiei Asteptate: "Marilena de la P7" (regia Cristian Nemescu), "Canton" (regia: Constantin Popescu) si "A fost sau n-a fost?" (regia: Corneliu Porumboiu). Filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (regia: Catalin Mitulescu) va fi reluat de la ora 22.00.