La Polirom s-a reeditat de curand „Animalul inimii”, o carte care a facut-o celebra pe scriitoarea germana Herta Müller.
Autoarea s-a nascut in 1953, in Banatul romanesc, si toate cartile ei, indiferent de genul abordat, poarta amprenta unei terori secrete: urmarirea de Securitate. Herta Müller a trait in Timisoara, a fost profesoara si a scris despre satul svabesc in descompunere.
Printre concedieri pe motive politice, perchezitii, interogatorii si supravegheri, autoarea si-a construit, in fata propriului cosmar, o anticamera a cuvintelor, filtrand realitatea, in proza, printr-o subtila sita a poeziei. Herta Müller a debutat cu volumul „Tinuturile joase”, in 1982, cenzurat in tara, dar aparut doi ani mai tarziu, in versiune integrala, la Berlin.
Müller a emigrat in Germania in 1987, fiind la ora actuala o prezenta apreciata la superlativ in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene. Unele dintre cartile scriitoarei, aparute dupa stabilirea ei la Berlin, au fost publicate si in versiunea romaneasca, in traducerea Norei Iuga: „Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” si „Animalul inimii”.
„Sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti”
Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca in scriitura Hertei Müller toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pana la frica, tortura si moarte. „Pentru ca in aceasta tara trebuia sa umblam, sa mancam, sa dormim, sa iubim pe cineva cu frica”, spune ea in „Animalul inimii”.
De la data stabilirii ei in Germania, Herta Müller a fost distinsa cu importante premii germane si internationale. Din 1999, Müller a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel. Cartile ei au fost traduse in 24 de limbi. La Editura Polirom au aparut: „Regele se-nclina si ucide”, (2005), „Este sau nu este Ion” (2005) si „Animalul inimii” (editia a II-a, 2006).
„Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” - Herta Müller