Inconjurat de rude, prieteni si fosti colegi de facultate, Bucur Chiriac a fost sarbatorit miercuri la Biblioteca Judeteana la implinirea varstei de 75 de ani. Totodata, evenimentul a marcat si trecerea a 30 de ani de la debutul literar al buzoianului, ocazie cu care fostul diplomat a lansat doua volume. Intr-o atmosfera mai mult decat emotionanta, cei prezenti au vorbit cu lacrimi in ochi despre amintirile ce ii leaga de sarbatorit, povestiri condimentate cu umor, nostalgie si nume importante ale literaturii romanesti.
Cel de-al 10-lea copil al unei familii sarace din actualul cartier buzoian „Mihai Viteazul", intors acasa dupa mai bine de 70 de ani cu o colectie impresionanta de arta pe care a donat-o judetului, Bucur Chiriac a fost ieri emotionat ca un copil si mai legat de orasul natal ca niciodata.
„Bucur Chiriac este prin excelenta un om cu foarte multi prieteni peste tot in tara, si nu numai. Inainte de toate, este un mare suflet ce stie sa comunice si gaseste punti de legatura intre oameni indiferent de pregatirea intelectuala sau statutul lor social. L-am cunoscut pe cand lucram la o editura la Casa Scanteii, iar el la Consiliul Cultural in aceeasi cladire. Mergeam cu totii la etajul sapte la bufet, iar cand cobora Bucur Chiriac, intra pe la noi pe la editura. Ii spuneam «Vulturul Ilie», a declarat scriitorul Florentin Popescu.
Printre cei prezenti la eveniment s-au mai aflat: Gheorghe Istrate, Nicolae Penes, Marius Constantinescu, reprezentanti ai Primariei, ai Muzeului Judetean, colegi de facultate - Maria Munteanu (mama liderului protestatarilor din Piata Revolutiei, Marian Munteanu), Silvia Dumitrascu - generatia de aur a Facultatii de Filologie, discipolii lui George Calinescu si Tudor Vianu, dar si reprezentanti ai artei plastice, Cella si Costin Neamtu.
„L-am cunoscut pe Bucur Chiriac in anii ‘70, cand am spart si eu pentru prima data granitele Romaniei si am trecut in Rusia. Pe aeroport am vazut o mica delegatie din care o persoana m-a strigat pe nume si m-a strans in brate. Acesta era Bucur Chiriac. Mai inainte de a-l cunoaste pe el, am cunoscut-o pe fiica dansului, Rica, Dumnezeu s-o ierte, si ne-am indragostit fara sa stiu cine este. Daca as fi avut mai mult curaj, poate astazi Bucur si Marieta Chiriac mi-ar fi fost socri si poate ea ar mai fi fost astazi printre noi", a declarat Gheorghe Istrate.
Numit „excelenta" de catre directorul Directiei pentru Cultura Buzau, Marius Constantinescu, pentru activitatea sa deosebita de diplomat, Bucur Chiriac si-a prezentat prietenii in fata publicului, „oamenii apropiati sufletului meu la toate evenimentele importante din viata mea".
Banutul furat din caldarusa preotului, de Boboteaza
Poate cel mai emotionant moment al evenimentului l-a constituit aparitia unei buzoience, fosta colega de generala si de cartier cu sarbatoritul. Amintirile din curtea Scolii 10 si noroaiele „Cartierului Spanzuratilor", asa cum era numit Cartierul „Mihai Viteazul", au aprins sirul povestirilor legate de copilaria grea a lui Bucur Chiriac.
„Imi aduc aminte de preotul Chirila care ne lua cu Botezul si care ne mai dadea si noua, copiilor, cate un banut din caldarusa cu apa. Uneori mai luam si singur. Asa se face ca odata am bagat mana in caldarusa, dar, fiind foarte frig afara, mi-a inghetat banul in buzunar si m-a prins preotul. Duminica
m-a facut de ras in biserica si i-a spulberat visul mamei de a deveni preot. M-am multumit sa fac o biserica de lut in curte si acolo inaltam rugaciuni", si-a amintit buzoianul.
Bucur Chiriac a marturisit ca ori de cate ori are ocazia se indreapta catre strada copilariei sale si priveste casa parinteasca ce mai exista si astazi. Simte si acum radacinile sale, motiv pentru care a donat Buzaului colectia sa de arta, despre care spune ca valoreaza peste un milion de euro si nu 500.000 de euro, asa cum s-a declarat oficial.
„Copilaria mea a fost trista, dar frumoasa. Nu mi-am inchipuit niciodata ca voi ajunge ceea ce sunt astazi. Am fost cel de-al zecelea copil al unei familii foarte sarace, iar astazi am mai ramas doar trei. «Ma, tu te-ai nascut la zi mare! Cand clopotele bateau la biserica, tu bateai la portile vietii. Era zi de Paste», imi spunea mama. Am vazut la viata mea peste 30 de tari, sute de muzee din Africa, Orientul Apropiat, am pasit inclusiv in Paradisul pamantesc de la Muntele Athos. Am vazut tot ce am dorit, incantandu-mi ochiul de lumina si sufletul de smerenie. Sunt un om fericit si regret ca azi nu sunt langa mine oamenii pe care i-am iubit si care m-au parasit incet-incet: Marin Sorescu, Petre Achitenie, Ion Rotaru, Marius Vintila...", a declarat Bucur Chiriac.
In finalul evenimentului, elevii Scolii 10 i-au oferit sarbatoritului un moment artistic si au fost acordate autografe pe paginile celor doua volume lansate: „Clopotele Athosului" si „Spovedania unui colectionar de arta".
Cristian IONESCU