inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

'Am o memorie enorma si un intelect ce functioneaza extraordinar'

0 Comentarii
Vintila Corbul era platit cu sume uriase. In ...

Editura Adevarul Holding va lansa mâine la Târgul de carte Gaudeamus operele complete ale lui Vintila Corbul, unul dintre cei mai prolifici scriitori români contemporani. Editia de lux cuprinde titluri care au doborât toate recordurile de vânzari in România, in momentul aparitiei. Autorul isi aminteste momentele importante ale vietii si carierei sale, intr-un interviu acordat publicistului George Stanca.


- Povestile dvs. despre miliardari nu sunt pura fictiune? Am vazut ca viata lor este o tema obsesiva a romanelor lui Vintila Corbul.

- Nu-i obsesiva, este lumea pe care am cunoscut-o. I-am cunoscut pe Rockefeller, pe Getty când eram copil. Când a inceput razboiul, s-a terminat totul. -


Geografia locurilor, detaliile pe unde se misca eroii dumneavoastra ati parcurs-o toata? De exemplu, apropo de "Idolii de aur", in Republica Dominicana ati fost?


- Am fost in trecere. Parintii mei erau foarte bogati.Tatal meu, care a murit la puscarie, avea cai de curse. La Dragasani aveam o vila facuta dupa vila lui Minovici, care era prieten cu tatal meu. Statul român imi datoreaza si acum pentru o mosie 200 de miliarde in Cadrilater.


- Vehiculati foarte multe personaje. Cum ati facut sa nu le incurcati niciodata intre ele?


- De pilda, când faceam filme, aveam fotografiile actorilor. Ma uitam la ei si incepeau sa se miste.


Ii animati mental? V-ati descurcat numai cu memoria?


- Am trait lumea aceea. Mai toate cartile mele sunt legate de oamenii bogati pentru ca am trait in mijlocul lor. In starea in care sunt, eu noaptea visez ce scriu a doua zi. Am o memorie enorma si un intelect care functioneaza extraordinar.

- Atunci inseamna ca traiti livresc?


- Majoritatea lucrurilor din carti sunt traite de mine. Pe unele le mai modific, mai fac niste dantelarii intre ele. Mai sunt, de pilda, romanele istorice.

- Sunteti un fin cunoscator al Antichitatii. Dovediti asta in romanele istorice: "Asediul Romei", "Caderea Constantinopolelui", "Roxelana si Soliman". Umblati la detalii, stiti atâtea grade de rudenie ale personajelor, e uimitor!


- Ati vazut bibliografia de la sfârsit? Am pus-o ca sa se vada ca tot ce scriu acolo, pentru oamenii care nu se pricep, e real.

- Dar este si fictiune?


- Sunt numai carti de tehnica, de istorie a memoriei, Istoria papilor - 37 de volume, Istoria Frantei - 27 de volume. De pilda, pentru cartea "Miliarde si picioare lungi", despre fetele hranite ca gainile, cu hormoni, am vorbit cu doctorii, nu fac afirmatia pâna nu am dovada palpabila.

- Cum ati scapat din România lui Ceausescu?


- Violeta Andrei a jucat intr-un film de-al meu... dar s-o luam de la capat. Eram patru scriitori care aveau voie sa primeasca ziaristi straini si sa le dea interviuri. Ştiti ca românii nu aveau voie sa aiba contact cu strainii. Noi aveam voie, ca sa se vada ca scriitorii români sunt liberi. Puteam sa ne ducem cu ei oriunde, dar toate scrumierele aveau microfoane.


Casa mea era plina. La un moment dat, vine la mine un colonel de Securitate in uniforma care-mi spune: Domnule Corbu (ca nu-mi spuneau tovaras, asta era un titlu de glorie, eu nu eram decât un oarecare domn), deci, domnule Corbu, ati stat de vorba cu niste spioni. Mi se prezentase un grup de italieni. I-am spus ca mi i-a prezentat Securitatea si ca am in permanenta un ofiter cu mine.


M-a intrebat daca am stat cu ei de vorba. Am spus ca da. Inseamna ca ai avut legaturi cu ei, a zis, prin noi sau prin altii, ai avut legaturi cu ei! Şi probabil ca ai discutat lucruri care nu sunt pe banda. Asa ca, uite ce e, dumneata nu vei fi arestat, pentru ca niciodata un scriitor român nu va fi arestat, insa un accident poate sa intervina, pe strada, când traversezi. Atunci, i-am spus sa-mi dea drumul sa plec. Din tara.

- Şi asa ati apelat la Violeta Andrei?


- Da. Şi i-am marturisit ca vreau sa plec, ca astia ma omoara, mi-au si spus-o. Era frumoasa foc, era maritata cu ministrul de externe, Ştefan Andrei, si madam Ceausescu o dusmanea ca si Ceausescu ii facea curte. Vino mâine la masa la noi, ca sa-l cunosti pe sotul meu. M-am dus, m-au primit foarte frumos, am mâncat, mi-au aratat discret pe unde erau microfoanele si apoi ministrul mi-a spus sa iesim, sa ne plimbam. Am mers cu masina, cu sofer, in Herastrau.


Da, mergeam in padurea aia si vedeam ca ministrul tace, apoi mi-a aratat, si am vazut, un fel de bastoane, care erau microfoane. Adica cine venea si acolo era ascultat. Am iesit la un moment dat lânga lac. Acum puteam vorbi.


I-am povestit despre securistul care m-a amenintat ca ma calca cu masina si mi-a spus sa vin la el, mâine, la minister. A doua zi m-am dus si mi-a spus tare: Dle Corbu, intr-adevar, dv. v-ati plâns de niste neplaceri pe care le-ati avut. Asteptati 15-20 de zile ca sa vedem rezultatul anchetei si dupa aceea veniti la mine; pâna atunci, probabil, voi fi informat si eu.


Gata. Şi vad ca avea pe masa o mapa, din care scoate o hârtie. Era o autorizatie care nu se dadea decât unor inalte personaje politice. Puteam sa ies din tara in 24 de ore. Mi-a dat-o pe tacute.


„Propunerea «Adevarului» a fost o providenta"


- Cum ati ajuns la colaborarea cu Editura Adevarul?


- A venit Razvan Cor­ne­teanu (director general Adevarul Holding - n.r.) intr-o zi acasa la mine, la Paris, si mi-a spus ca este un admirator al meu.


Cum eu sunt la o vârsta foarte inaintata, ma gândeam adesea ca daca mor ce se va intâmpla cu cartile mele. Erau, de pilda, trei carti la o editura, stateau acolo de câtiva ani, si sunt sigur ca daca muream le semna altcineva. Asa ca, pentru mine, propunerea "Adevarului" a fost o providenta, ca daca muream, praful se alegea. Acum, am asigurata toata munca mea: Vintila Corbul - Opere complete!


Cum ati gasit atmosfera in redactia "Adevarul"?


- Nu m-am simtit ca in strainatate. Am avut senzatia ca sunt in familia mea, in mijlocul copiilor mei. Eu imi retraiesc tineretea mea, pe care o admir si la altii. Exceptie face ultima mea carte - "Ciuma rosie" - in care expun si deplâng soarta istorica a românilor. Inclusiv a mea si a familiei mele, distruse de aceasta nenorocita doctrina, comunismul.


„Sub comunisti am fost nenorocit"


- Aveti aproape 92 de ani si o viata sedentara. Lucrati totusi stând pe scaun.


- Mi-a explicat doctorul: cazul meu nu este extraordinar, dar este rar in teoriile lor. In general, sunt longevivi scriitorii, oamenii de stiinta care activeaza efectiv intr-o meserie continuu, cu activitatea scoartei fara pauza. Orice pauza e fatala.

- Ce prieteni ati avut din lumea literara?


- Nu am avut prieteni. Sub comunisti am fost nenorocit. M-au dat afara din magistratura pentru ca tatal meu era la puscarie, unde a si murit. Mama s-a prapadit de cancer. Nevasta mea, tot de cancer, la 33 de ani. Cinci ani am fost muncitor la ICAB. Opt luni de zile am carat ciment, caramizi cu spinarea. Un closet celebru din Bucuresti e facut de mine.

Platit cu 350.000 de lei pentru un film


- Cum ati ajuns sa scrieti scenarii? Ati lucrat cu Sergiu Nicolaescu.


- In România am "Nea Marin Miliardar" si mai multe filme cu politisti. Pentru straini am inceput sa scriu acum, in urma. In limba franceza. Repet, eu scriu despre o lume reala, nu o inventez, ci brodez.

- Cum ati fugit din tara?


- Eram singurul scriitor care, nefiind comunist, câstigam enorm. Imi plateau pe film 350.000 lei. Mi-au spus ca nu este voie mai mult, pentru ca as fi devenit milionar si asta nu convenea. Adica, daca imi plateau drepturile de autor, de 10 la suta, ar fi trebuit sa-mi dea milioane. Şi atunci imi plateau o suma forfetara. Un inginer avea 3.500-4.000 de lei, pe atunci.


- Când ati fugit din tara aveati un milion?


- Da, sigur, si mai mult.

- In momentul de fata, scrieti in româneste sau in franceza?


- Numai in franceza. Pai, pe vremea când eram eu tânar, franceza se invata in scoala incepând de la clasa I primara. Adica franceza era o limba nationala, ca sa zic asa. Şi pe urma sa nu uitati ca traiam in mijlocul unor familii in care toata lumea vorbea englezeste si frantuzeste. Prima carte am scris-o la 13 ani, „Babel Palace", a aparut intr-o editura condusa de un american din România. Pe a doua la 14-15 ani si a aparut când aveam 18.


Cine este Vintila Corbul


A urmat cursurile Fa­cultatii de Drept si, in paralel, Facultatea de Litere si Filosofie – sectia Istorie. La doar 23 de ani, Vintila Corbul s-a angajat judecator. Dupa sapte ani a fost exclus din magistratura din cauza arestarii tatalui sau de catre comunisti.


A ocupat un post de bibliotecar, insa a fost dat afara, dupa sase luni, din aceleasi motive. I-a fost confiscata averea si, ca sa aiba din ce sa traiasca, s-a angajat muncitor la ICAB. A parasit România in 1979. Astazi, locuieste intr-un orasel lânga Paris, unde s-a stabilit in urma cu aproape 30 de ani.

Voteaza


Pe acelasi subiect: Vintila Corbul | Dragasani | doctrina | editura | magistratura
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Spectacolul Lacul lebedelor pe gheata la Brasov
Spectacolul"Lacul lebedelor pe gheata" la Brasov

Patinoarul Olimpic Brasov va gazdui pe data de 8 februarie 2013 spectacolul “ Lacul lebedelor pe gheata! ”, sustinut de trupa cu renume international IMPERIAL ICE STARS. Echipa de ...

Interviu cu Constantin Flondor
Interviu cu Constantin Flondor

Elite Art: Nu cu multă vreme în urmă a avut loc expoziţia „Pictori de azi la Balcic”. Mulţi artişti sunt deja veterani ai taberei organizate acolo. în fiecare an ...

Festival cu reducere

Astazi, la Cluj-Napoca, incepe Festivalul StudCard, un eveniment prin care se sarbatoreste un an de la aparitia cardului de reduceri StudCard. Proiectul se intinde pe durata unei saptamani si include ...

Targ de Craciun in Piata Unirii din Cluj Napoca
Targ de Craciun in Piata Unirii din Cluj Napoca

In perioada 17- 21 decembrie 2012, clujenii sunt asteptati cu mic cu mare in Piata Unirii la Targul de Craciun , unde vor avea loc si unele manifestari cultural-artistice menite sa binedispuna ...

90 de tineri scriitori vin la Cluj

Dupa o prima editie desfasurata la Bucuresti, Colocviul Tinerilor Scriitori va avea loc anul acesta la Cluj, pe 3 si 4 mai, si va reuni in jur de 90 de autori din toata tara, informeaza filiala Cluj a ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline