Mircea Eliade ajunge pe marile ecrane din intreaga lume. Şi asta datorita lui Francis Ford Coppola (cel care a semnat si "Nasul" - 1972, "Dracula" – 1992).
Regizorul, prezent in România zilele acestea pentru vizionarea filmului ce va fi lansat la inceputul lui 2008, ne-a acordat un scurt interviu. Am aflat atât detalii despre productia ce are la baza romanul autorului român Mircea Eliade, cât si povestiri din copilaria si tineretea lui Coppola.
Anca Bejan: - "Tinerete fara tinerete". Acesta este titlul celui mai recent film regizat de dumneavoastra in România. Spuneti-ne mai multe despre proiect.
Francis Ford Coppola: - Este un film ce are la baza o carte de Mircea Eliade. Am citit personal cartea. Pot spune ca e o poveste neobisnuita, dar interesanta. Povestea nu curge firesc, ci se intrepatrunde cu alte istorisiri... Timp, constiinta, perceperea realitatii, vise, existenta, reincarnare.
Despre toate acestea am invatat lucruri noi de la Eliade. Iar filmul l-am facut intr-un fel in care sper ca i-ar fi placut si autorului cartii ce m-a inspirat. Am sperat ca, daca urmaresc cu atentie firul epic al cartii, voi putea realiza asta. Şi asa este filmul. Oamenii nu-l vor descoperi ca pe un film obisnuit, de divertisment...
- Ati mai citit povestiri de Mircea Eliade?
- Dupa "Tinerete fara tinerete", da. Am remarcat ca toate sunt ca niste puzzle-uri.
- Cine i-a ales pe actorii români care au jucat in film?
- Eu. Pe toti. Sunt in jur de 40 de artisti români care au colaborat la acest film. Nu ii stiam dinainte, dar am venit in România si am inceput sa-i intâlnesc. Am fost la multe spectacole de teatru, le-am urmarit evolutia si asa am facut alegerile. Chiar daca nu cunosc româneste, am fost la teatre aici, pentru ca marii actori joaca pe scândura...
- L-ati cunoscut si pe Adrian Pintea pentru acest film.
- Da. Mi-a facut o deosebita placere colaborarea cu el. Am auzit ca a trecut in nefiinta si am fost foarte suparat sa aflu asta. A fost un om deosebit, iar in filmul meu are o interpretare de exceptie.
- Cum este Coppola ca regizor?
- Nu sunt genul care sa dea indicatii de pe un scaun. Imi place sa ma intâlnesc cu actorii, sa stam la discutii despre rolurile lor, despre povestea filmului, ascult parerile. Facem jocuri pentru a ne relaxa. Ştiu tot felul de trucuri teatrale pentru a apropia actorii intre ei.
- Nu este prima vizita in România. Ce va place aici?
- Imi plac centrul vechi al orasului si toate cladirile vechi ce nu s-au distrus. Imi plac vitalitatea si oamenii tineri de aici. De asemenea imi place ca toata lumea vorbeste engleza, asa ca nu e deloc greu sa stai aici.
- Dar ce nu va place?
- Imi plac unele parti din mâncare, cum ar fi ciorba sau preparatele turcesti care se gasesc aici, dar cred ca românii nu se pricep sa prepare carnea de vita. Carnea de porc e buna in schimb. Şi legumele sunt spectaculoase aici, atât de proaspete si sanatoase. Pacat ca nici pe acestea nu le-am gasit preparate pe placul meu...
- Cum era Coppola in copilarie?
- Am fost mereu un copil pe drumuri, caci ai mei calatoreau mult. Asa ca nu stateam niciodata prea mult intr-un loc si nu aveam prieteni, pentru ca eram mereu la o alta scoala.
Eram foarte retras, dar imi ocupam timpul facând fel si fel de inventii, electrice, stiintifice. Poate de asta m-a atras cinematografia in cele din urma. Caci in acest domeniu sunt foarte multe inventii.
De la noua ani am stat mult timp bolnav, dar când am ajuns la colegiu am remarcat ca am succes. Când eram mai mic nu se intâmpla asta si eu credeam despre mine ca nu sunt deloc talentat.
In colegiu am inceput sa pun in scena spectacole de teatru, mici scenete. La inceput ajutam la lumini, apoi din ce in ce mai mult m-am implicat in partea de regie.
- Un lucru pe care il regretati...
- Imi placeau fetele, dar nu aveam niciodata curajul sa intru in vorba cu ele. Tatal meu era muzician si m-am implicat mereu in cariera lui incercând sa-l ajut. Dar nu am reusit...
- Va mai aduceti aminte câte filme ati facut?
- Cred ca 25...
- Care-i cel mai bun?
- Filmele sunt ca si copiii mei. Sunt câteva filme "asa-zise" mari, precum "Nasul", dar mie imi plac parca mai mult cele care nu au ajuns asa de succes...
- "Tinerete fara tinerete". Cum a iesit filmul?
- Nu am regrete. Filmul a iesit asa cum trebuie. E o "traducere" buna dupa Eliade.
Filmul a iesit asa cum trebuie. E o „traducere" buna dupa Eliade
Adrian Pintea a fost un om deosebit, iar in filmul meu are o interpretare de exceptie
Proiectia de gala, dedicata lui Pintea
Filmul, inspirat dupa nuvela cu acelasi nume semnata de Mircea Eliade, este povestea lui Dominic Matei (interpretat de Tim Roth), un profesor a carui viata se schimba in urma unei intâmplari ciudate, in perioada interbelica. Scenariul filmului urmareste calatoria prin lume a lui Dominic, devenit un adevarat fugar...
Printre actorii români ce evolueaza in film se afla si Alexandra Maria Lara, Marcel Iures, Adrian Pintea, Andi Vasluianu, Dragos Bucur, Mircea Albulescu, Florin Piersic jr, Andrei Gheorghe si Roxana Guttman. Coppola i-a dedicat lui Adrian Pintea proiectia de gala a filmului sau de la CinemaPro.