Expozitia intitulata "8 picturi si mai multe fotografii. In memoriam Horia Bernea. Retrospectiva Taberelor de pictura de la Tescani" isi doreste comemorarea artistului la 11 ani de la stingerea sa din viata, prin prezentarea catorva picturi, fotografii si texte ce ilustreaza Tescanii lui Horia Bernea.
Expozitia contine un fragment din opera sa, momente din taberele de creatie, picturi, figuri, gesturi de artisti si de prieteni, fragmente de peisaj, de alei si plopi. Se dezvaluie, astfel, o mica parte a picturii desavarsite sau incepute la Tescani, iar cei care cunosc artistul si locul isi pot trezi amintirile si pot impartasi cu aceasta ocazie, prin viu grai sau in scris, marturii care vor ramane in arhiva Tescanilor.
Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” functioneaza in fostul conac al renumitei familii boieresti Rosetti-Tescanu si are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit in 1880 intr-un frumos parc dendrologic, situat intr-o zona colinara, la 37 km de orasul Bacau, in proximitatea satului Tescani.
Prin Actul de donatie facut de Maria Cantacuzino-Enescu in 1947, conacul familiei sale a devenit asezamant cultural. In 1980 a fost inaugurata “Casa Memoriala Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenita, in 1990, Centrul de Cultura Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultura „Rosetti Tescanu - George Enescu". Din anul 2006, Casa Memoriala din Tescani este sectie a Muzeului National "George Enescu". Horia Bernea a iubit locul si locul l-a iubit pe el. In memoria sa, incaperea din conac in care lucra ii poarta numele.
In aceasta retrospectiva sunt expuse cele 8 lucrari din colectia Sectiei „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu”, realizate de artist in perioada 1978-2000, atat in cadrul taberelor anuale de pictura, cat si in perioada vizitelor de suflet.
Expozitia este intregita cu fotografii cu prieteni, colegi, peisaje, lucrari si cu doua afise unul desenat de artist insusi si altul realizat de Tudor Marinescu cu prilejul ultimei prezente la Tescani a lui Horia Bernea.
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 8-22 decembrie, orele 10.00 – 17.00.
A. A.
editor artline.ro
8 decembrie 2011