1989. Toamna natiunilor de Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski Traducere de Vasile Moga. Prefata de Stejarel Olaru.
1989. Toamna natiunilor, volum aparut recent la Polirom, in colectia „Historia” (coordonator Mihai-Razvan Ungureanu), in traducerea lui Vasile Moga, prezinta schimbarile care au inceput in Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Romania si Bulgaria in a doua jumatate a anilor ’80 si au culminat cu prabusirea sistemului comunist in 1989, accentul fiind pus nu atat pe evenimentele in sine, cat mai ales pe cauzele si consecintele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor si pe caracterul specific al schimbarii din fiecare tara.
Autorii isi sprijina cercetarile pe doua teze: incapacitatea economica a sistemului comunist si faptul ca impulsul catre reforma nu a venit din interiorul tarilor Europei Centrale si de Est, ci dinspre Uniunea Sovietica. Importanta lucrarii este sporita de analiza traseului parcurs de aceste tari in aproape un sfert de secol de evolutie postcomunista.
Despre carte:
„Volumul 1989. Toamna Natiunilor s-a nascut din convingerea ca exista necesitatea de a umple un gol important pe piata de carte. Impresiei ca lipsesc niste analize complete, sintetice ale unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria sec. al XX-lea - nu doar din zona noastra, ci din intreaga lume - i s-a adaugat sentimentul ca lipsesc si carti tratand aceeasi tema destinate publicului cititor larg. Abordand o tema atat de vasta, am stiut de la inceput ca nu este posibil sa ne oprim in expunerea consideratiilor noastre la caderea simbolica a comunismului, ci ca se impune sa mergem mai departe, pentru a vedea care este mostenirea si povara postcomunista pana astazi. Analiza a sase (sapte - dupa impartirea Cehoslovaciei) cazuri a condus spre multe rezultate si concluzii interesante, numeroase asemanari ale situatiilor si evenimentelor din diferitele tari imbinandu-se cu si mai numeroase deosebiri. Oare din acest mozaic poate fi desprinsa o concluzie cu caracter general? Poate doar cel mult aceea, ca Europa Centrala si de Est reprezinta o regiune extrem de interesanta, demna de o cunoastere cat mai profunda”. (Paweł Ukielski)
20 septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro