Vasile Ernu incepe sa se obisnuiasca cu premiile. Vasile Ernu a fost vedeta principala a Premiilor de debut ale 'Romaniei literare'.
Citeva surprize la cea de-a sasea editie a Premiilor de debut acordate de catre 'Romania literara', cu sprijinul Fundatiei 'Anonimul'. Juriul, alcatuit din redactori ai revistei, s-a reunit in Clubul Prometheus pentru a inmina cele trei premii de anul acesta. Fata de editiile trecute, in acest an numarul nominalizarilor a crescut, dat fiind faptul ca a crescut si numarul editurilor interesate de publicarea autorilor tineri. 'Daca generatia mea si a lui Dimisianu ar fi avut parte de atita bagare in seama, am fi fost fericiti', a declarat Nicolae Manolescu, presedintele juriului.
Premii de cite 1.000 de lei
Cele cinci titluri nominalizate anul acesta au fost 'Ochi rosii Polaroid', volumul de poezii al Gabrielei Eftimie, publicat la Editura Vinea, 'Nascut in URSS', cartea-hibrid a lui Vasile Ernu, publicata la Editura Polirom, eseul 'Canon, canonic', al Cosanei Nicolae, publicat la Univers Enciclopedic, volumul de eseuri al lui Alex. Leo Serban, 'Dietetica lui Robinson', aparut la Curtea Veche, si volumul de poezie, aparut la Editura Cartea Romaneasca, 'Ruj pe icoane', al Liviei Rosca.
Cei trei cistigatori ai acestei editii sint: Vasile Ernu - 'Nascut in URSS', Gabriela Eftimie - 'Ochi rosii Polaroid', si Cosana Nicolae - 'Canon, canonic', fiecare dintre acestia fiind recompensat cu cite un premiu in valoare de 1.000 de lei.
Obisnuit sa fie nominalizat, nu premiat
Vasile Ernu, nominalizat la mai multe premii dupa ce a avut unul dintre cele mai puternice 'new entries' din mai toate topurile literare romanesti ale anului trecut, a povestit cu (auto)ironie despre cum s-a obisnuit cu nominalizarile, dar nu si cu premiile. 'M-am si gindit ca, daca nu iau nici un premiu, ma apuc sa scriu in rusa.'
Intrebat de ce crede ca 'Nascut in URSS' a ajuns atit de bine si de repede la multe si diferite categorii de public, Vasile Ernu recunoaste ca, la rindul lui, a fost surprins de acest lucru: 'Din ce s-a scris, cred ca sint citeva trasaturi ale cartii care au fost apreciate fie pozitiv, fie negativ: o combinatie reusita intre nostalgie si tandrete, sinceritate si tristete, ironie si umor, la care se adauga si citeva idei mai putin coser care au contrariat pe multa lume. Eu incerc sa privesc prezentul din trecut si sa-l chestionez intr-o maniera ironica. Mai cred ca si combinarea mai multor genuri, lucru care a dat ceea ce eu numesc gen eretic, a ajutat mult la succesul cartii'.
Cartea lui Ernu, ca de altfel si 'Dietetica lui Robinson', a lui Alex. Leo Serban, au fost nominalizate si la Premiile Uniunii Scriitorilor, decernate ieri.
Poezie si arta vizuala
Cea de-a doua cistigatoare de anul acesta, Gabriela Eftimie, autoarea volumului de poezie 'Ochi rosii Polaroid', a fost foarte surprinsa de premiu. 'Nu inteleg de ce am primit premiul asta pentru ca, in primul rind, nu am fost promovata. Oricum, nu este genul clasic de carte de poezie, mie mi-ar fi placut mai mult sa fie un suport pentru visuals. Chiar o sa fiu intr-un proiect de acest gen, alaturi de niste artisti plastici, pentru ca nu imi place sa merg la cenaclu, unde sa-mi citesc poeziile cu voce tare.'
Vot exact inaintea decernarii
Alex. Stefanescu, unul dintre membrii juriului, ne-a povestit cum se face selectia cartilor si cum se voteaza. 'In primul rind, avem o evidenta, si pentru Romania literara, dar si pentru premii, a tuturor cartilor de debut care apar din momentul decernarii premiului anterior. Dupa mai multe intilniri succesive, la care alegem nominalizatii, publicam lista in Romania literara, ca sa cream suspans si, in ultima clipa, cu jumatate de ora inainte de decernare, ne intilnim si, prin vot secret, alegem premiile. Niciodata nu intra in calcul alte lucruri, nu dam nimanui premiu pentru ca ne-ar fi prieten sau pentru ca ar fi alte interese la mijloc. Mai ales cind este vorba despre tineri.'
Andra Matzal