inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

''Ma bucur ca oamenii ma citesc in metrou''

0 Comentarii
Vindut in 10 milioane de exemplare, dar dispretuit de critica, Marc Levy continua sa publice 'fara pretentii', a lamericaine. In traducere romaneasca, la Editura Trei.








Parcursul dvs. literar incepe in 2000, dar, inainte de asta, ati avut un itinerar impresionant prin mai multe meserii. Cum se face ca ati schimbat atit de multe domenii?


Au fost schimbari pe care le-am facut pentru ca asa am vrut, dar au fost si schimbari pe care le-am facut pentru ca nu aveam de ales. Am vrut sa fiu medic, dar n-am putut, fiindca asta presupunea studii care erau prea lungi si prea scumpe. Deci, am intrat la Crucea Rosie, unde am lucrat sase ani.


Instalatorul pasionat de investitii

Din pasiune pentru medicina sau din dorinta de angajament umanitar?


Si una, si cealalta. In Franta, nu te faci medic ca sa cistigi bani. A fi medic e un angajament social. E o meserie atit de dificila si atit de prost remunerata, incit nu poate fi decit o meserie de vocatie. Dar, in fine, da: aveam un angajament social cind eram adolescent. Pe urma am plecat in Statele Unite, am infiintat o firma de grafica pe calculator, dar, dupa sase ani, am pierdut controlul societatii.



Ati plecat in America din dorinta de a cunoaste si altceva?


A fost in primul rind pentru ca genul asta de meserie se facea acolo. Era in 83-84. In 89, pierdusem totul si trebuia sa maninc. Am revenit, deci, in Franta, si, pentru ca aveam foarte putini bani, iar placerea mea a fost mereu sa investesc, am cumparat, cu un amic inginer, un set de scule si am inceput sa facem lucrari manuale: zugravit, instalatii... Era genul de job care te fereste de somaj. Apoi am cunoscut o a treia persoana care era arhitecta si colaborase la realizarea unui program de arhitectura. Era chiar la inceputul dezvoltarii aplicatiilor pe computer destinate arhitectilor. Pe urma, am fost primii in Franta care am conceput programe de calculator pentru domeniul imobiliar. Si a mers.


Scriitorul 'professional' si artizanul taximetrist

Sinteti, desigur, o persoana a premierelor in orice domeniu.


Am o dragoste pentru munca. Asta nu inseamna ca sint workoholic, cum spun americanii. Pur si simplu, cred ca e foarte important, pentru respectul pe care il avem pentru noi insine, ca, oricare ar fi meseria pe care o facem, sa o facem serios.



Spiritul 'professional'.


Absolut. Cind eram student si lucram la receptia unui hotel, ei bine, eram receptioner si clientii trebuiau sa se simta bine. Nu cred deloc in ideea ca exista meserii mai importante decit altele. Cind aveti o teava sparta, instalatorul e la fel de important sau mai important decit avocatul.



O idee nu prea franceza. Ati prins-o in America?


Sa stiti ca, in Franta, exista un tesut social format din artizani care e extrem de important. Problema e mereu imaginea pe care o dau media. Cind aveti 350.000 de sindicalisti care demonstreaza in strada ca sa munceasca mai putin, sint mult mai multe camere decit in atelierul unui lacatus. Uneori, chiar si cind luati un taxi, se poate intimpla sa nimeriti peste un artizan taximetrist, care cunoaste toate strazile din Paris, istoria cladirilor, care are pasiunea lui... Si atunci, va spuneti ca nu trebuie sa judecati. Dar stiu ca nu asta este imaginea pe care o vehiculeaza Franta, in timp ce, in Statele Unite, aceasta stare de spirit face parte din cultura generala.


Reteta literara vine tirziu

Considerati ocupatia dvs. literara, la fel, o meserie ca oricare alta?


Da, o concep ca pe un fel de artizanat, la fel de important ca lucrurile pe care le fac alti artizani. Jobul pe care il fac asezat pe un scaun nu are mai multa importanta sociala decit munca aceluia care a fabricat scaunul pe care ma asez.



Cum v-ati apucat sa scrieti asa tirziu?


La 17 ani am scris ceva si i-am dat manuscrisul tatalui meu, care mi-a spus ca era foarte prost. Atunci, i l-am dat cosului meu de gunoi, care l-a pastrat. Dupa aceea, aveam prea mult de lucru ca sa ma gindesc la asta. Primul roman l-am scris mult mai tirziu, ca sa-i spun fiului meu sa-si urmeze visurile.


'Ma situez in josul scarii'

De ce scrieti?


Literatura e o mare scara, cu trepte foarte mari la inceput si cu trepte mult mai fine si delicate sus. Eu sint un autor de literatura populara si ma situez in josul scarii. Dar sint foarte fericit. Cind un jurnalist vrea sa spuna ceva urit despre mine in Franta, spune ca Marc Levy e un autor pe care lumea il citeste in metrou. Nici nu isi da seama cita placere imi face asta. Pentru un tip ca mine, care am vrut sa ma fac doctor si n-am putut, pentru ca eram slab la matematica, e un miracol nesperat sa stiu ca exista zeci sau sute de mii de oameni in metrou, pe care ii fac sa surida si sa uite de cele doua ore de calatorie care ii asteapta. Scriu fara nici o pretentie, ca sa impartasesc un moment de placere cu oameni pe care nu ii cunosc.



Aveti un feed-back de la cititori. Ce spun?


Am primit aproximativ 50.000 de scrisori de la oameni care imi spuneau ca inainte nu citeau si ca au inceput sa citeasca gratie mie. Evident, nu e un merit exclusiv, probabil e o intimplare: exista atitea alte carti cu care puteau incepe... Totusi, daca am ajuns, chiar si printr-un concurs de imprejurari, sa fiu piesa care a antrenat mecanismul, pentru mine asta valoreaza toate Goncourt-urile din lume.



Franta, politica si autorii de carti populare

Nu sinteti deloc iubit de presa din Franta.


Acolo, sint doua feluri de media. Cele pariziene si cele din provincie. In media pariziene, literatura este o citadela care apartine unui club foarte elitist si foarte privat. Raporturile mele cu ei sint foarte proaste sau nu exista, pentru ca totdeauna am refuzat sa fac parte dintr-un mediu care seamana mai bine cu pretioasele ridicole de la curtea lui Ludovic al XIV-lea decit cu un veritabil mediu creator. Parisul boem din anii 60 a devenit un Paris al falsilor intelectuali de stinga, care mai sint numiti si 'stinga-caviar' si care au o parere despre totul si despre toata lumea. Au fost foarte agresivi cu cartile mele.



Nu va intereseaza sa va exprimati o parere despre treburile publice, cum face toata lumea in Franta?


Deloc. Faptul ca vind carti nu imi da dreptul sa gindesc in locul altora. Eu imi dau cu parerea numai atunci cind cred ca am legitimitatea sa o fac.


Experienta americana v-a schimbat mult optiunile?


Am avut sansa sa traiesc citiva ani intr-o alta America decit cea de azi. Am trait acolo in anii 80-90. Era o America mai sociala. Nu avea nici o legatura cu Bush, care a crescut inconjurat de cai la ferma lui din Texas si care n-a plecat niciodata in strainatate inainte sa devina presedinte, ceea ce probabil ii face ignoranta explicabila. Dar, acum 20 de ani, am retinut multe lucruri din societatea americana. A fost un soc cultural.

Silviu Mihai
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Premiera PULBERE DE STELE

Pe data 13.08.2007 a avut loc premiera mondiala a filmului "Pulbere de stele" (Stardust), film inspirat dupa romanul cu acelasi titlu scris de Neil Gaiman si aparut la TRITONIC Grup ...

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti

In perioada 14-20 martie 2016 va avea loc cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF, care ofera cinefililor romani ocazia rara de a vedea o selectie de ...

Vanzarile de carte rara pierd teren

Fie ca ste pusin vanzare la anticariate sau la casele de licitatie cartea rara ia drumul, in general, spre bibliotecile acelora care nu pot trai fara carti; hranindu-se din slova si lumina lor. Si ...

MNAR organizeaza o noapte alba la avangarda balcanica
MNAR organizeaza o noapte alba la avangarda balcanica

Sambata, 14 noiembrie, expozitia „Ipostaze ale modernismului. Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940” are program prelungit, pana la 4.00 dimineata, insotit de performance-uri ...

Sabin Balasa la Galeria Artelor, Cercul Militar

Vernisajul expozitiei Sabin Balasa La Galeria Artelor a Cercului Militar National, B-dul Regina Elisabeta 3-5, va avea loc, joi, 27 octombrie, incepand de la orele 17.00, vernisajul expozitiei ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline