11 zile de teatru
Clujul va gazdui cel mai important Festival International de Teatru din Romania
Cluj-Napoca va fi capitala europeana a teatrului pentru 11 zile, prin Festivalul International de Teatru „Interferente“, aflat la prima editie. Evenimentul, care se va desfasura la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, va fi organizat in perioada 30 noiembrie – 10 decembrie si va debuta cu premiera „Trei surori“, de Tompa Gabor. Festivalul va reuni experiente teatrale variate, piese contemporane si coregrafice, dar si drame clasice si absurde. Festivalul este organizat cu ocazia aniversarii a 215 ani de la infiintarea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, pe holul institutiei fiind expuse citeva obiecte din trecut si lucrarile scenografului Andrei Both. Vor fi decernate citeva titluri de Membru Onorific artistilor care au avut un rol important in aceasta institutie.
Piese in premiera pentru romani
In cele aproape 2 saptamini de desfasurare a evenimentului, publicul clujean are ocazia de a urmari numeroase piese jucate pina acum doar in strainatate. Astfel, unul dintre cele mai prestigioase teatre poloneze, Stary Teatr din Cracovia, va pasi pentru prima data pe o scena din Romania, cu piesa „Tartuffe“, de Moliere. Teatro de la Abadia din Madrid va prezenta spectacolul „O sa-mi amintesc de voi toti“, al regizoarei Ana Valles. Un moment special al festivalului va fi productia trupei Yolande Snaith si ImaGomoves din San Diego, prin spectacolul de teatru-dans „Gradina iubirilor interzise“.
Teatru din plin
La Festivalul International vor participa noua teatre din sapte tari si vor avea loc 12 spectacole traduse simultan in trei limbi: romana, maghiara si engleza. Directorul artistic al festivalului, Tompa Gabor, a declarat ca „teatrul nostru doreste, prin acest festival, nu numai sa celebreze trecutul artistic, dar si sa creeze o posibilitate pentru publicul clujean de a se intilni cu citeva reprezentatii iesite din comun ale culturii teatrale europene si sa guste aceasta diversitate culturala care caracterizeaza teatrul contemporan“.
22 noiembrie 2007