Elaborată în cooperare cu Arhivele de Stat din Bulgaria, expoziţia a fost lansată la Berlin, în cadrul Conferinţei Europene privind Standardizarea şi Arhivele Digitale, în ultima săptămână a lunii aprilie.
"Documentele prezentate în cadrul acestei expoziţii reflectă aproape un secol şi jumătate (1800-1940) de istorie, viaţă culturală, politică, aspecte sociale şi chiar mondene, din traiul atât de viu şi pitoresc al oraşelor de pe malurile românesc şi bulgăresc ale Dunării", a spus prof.univ.dr. Corneliu Mihail Lungu, director general al ANR.
El a subliniat faptul că ideea expunerii mărturiilor documentare într-o expoziţie comună datează de peste un an, când ANR şi Direcţia Generală a Arhivelor Statului din Bulgaria au semnat, la Bucureşti, Protocolul de colaborare în domeniul arhivistic.
"Alegerea temei acestei manifestări nu a fost nici ea întâmplătoare. Situate pe cele două maluri ale Dunării, aşezările româneşti şi bulgăreşti s-au aflat în strânsă legătură cu toate oraşele riverane de-a lungul marelui fluviu, acesta fiind un element de legătură a României şi Bulgariei cu statele din Europa Apuseană", a arătat oficialul ANR.
Totodată, el şi-a exprimat speranţa că expoziţia este doar un început de drum şi nu peste mult timp arhiviştii din cele două ţări vor organiza alte asemenea evenimente şi vor publica volume de documente ce vor evidenţia trăirea seculară a celor două naţii.
La rândul său, directorul general adjunct al Arhivelor Statului din Bulgaria, Velcev Ventsislav, a spus că aşteaptă cu nerăbdare vernisarea expoziţiei şi la Sofia, pe 14 iunie.
Pentru a organiza expoziţia, au fost selectate documente din secolele al XIX-lea şi XX-lea, păstrate în depozitele Direcţiilor Judeţene dunărene ale Arhivelor Naţionale şi ale Direcţiei Arhivelor Naţionale Istorice Centrale.
Expoziţia conţine documente referitoare la relaţiile dintre România şi Bulgaria de-a lungul a două secole, documente şi fotografii referitoare la oraşele dunărene, care reflectă viaţa lor politică, socială, economică, culturală şi cotidiană, şi fotografii şi hărţi despre cele trei braţe ale Deltei Dunării.
Documentele bulgăreşti prezentate în expoziţie provin din fondul Institutului Monarhic, Adunării Naţionale, Consiliului de Miniştri, Ministerului Afacerilor Externe şi Cultelor şi din fonduri private.
În programul "Săptămânii Arhivelor" mai figurează dezbaterea de marţi, de la sediul central al ANR, cu tema "Răscoala de la 1907. Repere istorice", precum şi o serie de manifestări ce vor avea loc miercuri, joi şi vineri (30 mai - 1 iunie), dedicate împlinirii a 525 de ani de atestarea documentară a judeţului Ilfov şi a 600 de ani, a Snagovului.