In 2004, pictorita Marilena Murariu s-a gandit sa-si incite colegii de breasla la explorarea si apoi la transpunerea artistica in spiritul timpurilor de acum a spatiului unde au lucrat marii nostri pictori interbelici. O provocare interesanta, care si-a gasit din an in an tot mai multi adepti. In fiecare toamna de trei ani incoace, publicul din Romania s-a reintalnit cu Balcicul vazut prin ochii pictorilor contemporani participanti la tabara de creatie cu generozitate sustinuta de Fundatia Elite Art Club UNESCO. Iar cei incitati s-au dus apoi sa vada Balcicul cu ochii lor, astfel ca astazi oraselul bulgaresc cu aer mediteranean e plin de romani si tot mai multi artisti, de toate generatiile, picteaza acolo in aer liber. Nu e mai putin important faptul ca explorarea sustinuta a Balcicului a condus la descoperirea unor locuri istorice semnificative pentru noi, de ar fi sa amintesc doar Vila de Argint (Casa daruita de Regina Maria gradinarului ei, Jeannin), casa si terasa lui Octavian Mosescu, primarul roman iubitor de cultura care prin bunavointa lui a contribuit substantial la consolidarea miscarii artistice de la Marea Neagra in perioada cand Balcicul era romanesc, vila, astazi din pacate in paragina, a familiei Storck, casa lui Iosif Iser.
Anul acesta tabara de creatie `Pictori de azi la Balcic" a fost mult mai ampla, in sensul participarii mai multor artisti valorosi, cu viziuni si preocupari diferite, dar si ca desfasurare in timp. Mai bine de o luna de zile au lucrat si vor lucra in plein air pictori din Romania, incepand cu grupul selectat de Marilena Murariu si sfarsind cu studentii de la Universitatea Nationala de Arta care urmeaza sa mearga si ei la Balcic pentru a cunoaste si a picta locul. In perioada 25 mai : 3 iunie, in tabara au fost prezenti majoritatea membrilor Grupului Prolog in actuala sa componenta (Paul Gherasim, Mihai Sarbulescu, Horea Pastina, Ion Grigorescu, Matei Lazarescu, Cristian Paraschiv, ultimii doi veniti din Franta special pentru aceasta ocazie) si invitatii lor: Simion Craciun, Dan Palade, Andreea Flondor. Dupa sustinutele experiente de lucru in aer liber ale grupului de-a lungul timpului, la Tescani, la Brebu si in alte spatii romanesti atragatoare ca peisaj, incarcate de semnificatie cultural - spirituala, Balcicul ar putea fi considerat la randu-i o etapa importanta in istoria acestei grupari artistice preocupate indeosebi de studiul dupa natura. Centrul de maxim interes l-a reprezentat pentru acesti pictori gradina Palatului Reginei, cu surprinzatoarea-i arhitectura peisagera.
Editia a patra a programului `Pictori de azi la Balcic" se va finaliza la toamna cu o expozitie ampla ce va fi deschisa atat la Muzeul de Arta din Constanta, cat si la Bucuresti in mai multe galerii si spatii neconventionale. Iar Fundatia Elite Art Club UNESCO si-a propus ca in anii urmatori sa adauge noi dimensiuni acestui proiect cultural aflat in plina dezvoltare. Probabil si alte locuri din Europa, ca Barbizonul de pilda, pe unde au existat colonii artistice din care si pictorii romani au facut parte, vor fi explorate si exploatate cultural in viitorul apropiat.
Erata
Dintr-o regretabila eroare numele protagonistei cronicii din articolul precedent a fost scris gresit. Numele corect este Sabina Dimitriu.