Cristi Puiu retraieste cosmarul din 2004, cand proiectul "Moartea domnului Lazarescu" era exclus de la finantari. La concursul CNC desfasurat in perioada octombrie-decembrie 2006, el a inscris doua scenarii nefinalizate, pentru a obtine credite de dezvoltare, dar niciunul dintre acestea nu a trecut de selectia comisiei. "Dupa blocuri" si "Tanti Geta" au primit notele 5.75, respectiv 5.50.
"O restauratie a mediocritatii"
"Daca anul trecut a fost o revolutie in procesul de notare si judecare a proiectelor de film, rezultatele de acum demonstreaza ca revolutia a trecut si traim o restauratie a mediocritatii. O parte importanta dintre cei care au primit finantari pentru fictiune, documentar, proiecte de dezvoltare sunt regizori si autori care si-au demonstrat in trecut incapacitatea, lipsa de talent si profesionalism, in frunte cu Sergiu Nicolaescu, Adrian Popovici, Marius Barna", ne-a declarat Cristi Puiu, care nu va depune contestatie la CNC in legatura cu cele doua proiecte de dezvoltare ale sale, ci va cauta sprijin in strainatate. La concursul CNC, cel mai mare credit pentru productie - 1,8 milioane lei - l-a obtinut Sergiu Nicolaescu pentru "Supravietuitorul", un fel de "Comisarul Moldovan reloaded". Au primit finantari mai mici si regizori premiati in Occident: Catalin Mitulescu (1,7 milioane de lei), Radu Muntean (un milion de lei), Cristian Mungiu (1,15 milioane de lei) s.a.
Evaluari ,cu semnaturile la vedere
Regizorul considera ca toti cei care au luat deja premii importante ar trebui sa aiba prioritate la finantari si sa se renunte la evaluarea proiectelor fara ca juriul sa stie dinainte cine este autorul lor. "Uitati-va la filmul lui Radu Jude, Lampa cu caciula, care a luat caimacul de la toate festivalurile. Regizorul nu a primit acum finantare pentru alt proiect, pentru ca asa a decis un juriu care habar nu are ce e acela un scenariu de film. Evaluarea nu se face cu semnaturile autorilor la vedere, ceea ce nu este bine. Mi se pare foarte important sa se stie cine este autorul".
Valoarea nu este respectata
Cristi Puiu s-a declarat surprins ca tinerii regizori precum Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Tudor Giurgiu au primit finantari de la un juriu care, in acelasi timp, a dat cei mai multi bani pentru proiectul lui Nicolaescu.
"Niciun film al lui Sergiu Nicolaescu nu este cunoscut in Occident. Punct. Dar problema nu este numai el, ci modul in care functioneaza CNC-ul. Faptul ca ei au acordat finantare maxima filmului lui Nicolaescu este o dovada a lipsei de profesionalism a juriului". Puiu il considera principal vinovat pe Eugen Serbanescu, directorul CNC, pentru ca "el a semnat aceasta decizie a juriului, inainte de a analiza rezultatele. El trebuie sa cunoasca istoria reusitelor celor care cer finantari sau sa se documenteze in directia asta. Cum v-ati imagina ca echipa Romaniei sa se duca sa joace cu Italia fara Chivu si Mutu? Mi se pare ca se duce la sinucidere. Valoarea nu este respectata", concluzioneaza regizorul.Eugen Serbanescu se apara
Directorul CNC spune ca a respectat legea cand a semnat decizia juriului si ca ar accepta sa participe la o dezbatere pentru a descoperi neregulile din actuala lege. "Este cel mai echilibrat palmares de pana acum din istoria concursurilor. Conform legii, se jurizeaza textul, nu numele. Doar daca un proiect ia nota de trecere 7, atunci se ia in calcul si faima in materie de premii a regizorului. Eu nu cred ca un succes anterior, fie el cat de mare, este un credit in alb pentru proiectul urmator, care poate ca nu va fi la fel de bun".
Cristi Puiu a mai trecut o data printr-o experienta asemanatoare in urma cu trei ani, cand scenariul filmului "Moartea domnului Lazarescu" a fost respins initial la concurs de juriul de specialisti din care au facut parte, printre altii, Ioan Carmazan, Bogdan Dumitrescu, Florin Mihailescu. Regizorul nu s-a dat batut, a facut contestatie, a avut succes. Rezultatul: Marele Premiu "Un certain regard", Cannes 2005, Premiul publicului la TIFF 2005, Cluj-Napoca, Marele Premiu "The Golden Tower", Palic 2005, Marele premiu al juriului Copenhaga 2005, "Lebada de Aur" - Cel mai bun actor Ion Fiscuteanu, Copenhaga 2005, Premiile Bayard d'Or pentru Cel mai bun film si Cea mai buna actrita, Luminita Gheorghiu, Namur 2005 plus alte distinctii… Astazi filmul se poate mandri cu 45 de premii. (Evelyn Badea)
Dan BOICEA