O colectie inedita de tinute culte si populare din secolele al XIX-lea si al XX-lea va este pusa la dispozitie de Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret. Apartinandu-i Adinei Nanu, profesor la Universitatea Nationala de Arte, colectia este completata de piese de mobilier si obiecte care schiteaza atmosfera fiecarei epoci careia ii apartin tinutele.
Adina Nanu preda de peste 50 de ani istoria artelor si istoria costumului la Universitatea Nationala de Arte si la Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. Piesele vestimentare apartin familiei sale sau unor apropiati, printre care personaje renumite ca Vasile Alecsandri, pictorul Sabin Popp sau Ligia Macovei. Finalul acestui drum romantic prin moda se incheie cu o serie de creatii contemporane realizate de studenti ai Departamentului de Moda de la Universitatea Nationala de Arte : Bucuresti. La baza acestei initiative sta ideea ca "moda se inspira intotdeauna din trecut". Adina Nanu ne povesteste cu o fina ironie ca, "uitandu-ne mai bine, observam ca lumea pare numai a-si fi lepadat hainele de deasupra (care se purtau de pilda la 1900), ramanand in lenjeria de dedesubt, barbatii - in camasa sau maiou si in izmenele care se cheama sort, femeile : in combinezon sau jupon".
Hippiota, de mana cu `fata de casa" a secolului trecut in colectia Retro
Costumele prezentate sunt completate de obiecte din epoca ... Colectia este structurata pe perioade si personaje, astfel descoperim tipologii pline de farmec: "fata de casa", "hippiota" sau "secretara anilor ‘80". Momentele prin care ne poarta expozitia sunt o reactie fata de fenomenul globalizarii, manifestat extrem de pregnant si in moda, mai ales in relatie cu importanta ideii de marca vestimentara. "Cateva costume traditionale din Africa, Asia sau America Latina dovedesc reactia fireasca, de a pastra si exprima propria identitate prin vestimentatie.
Scopul colectiei este sa suplineasca o nevoie de a avea un muzeu al modei. Fiecare capitala europeana se mandreste cu cate un muzeu al modei si sper ca modesta noastra colectie sa stimuleze initierea unei astfel de institutii distincte la Bucuresti", a adaugat aceasta. Adina Nanu este autoarea primei istorii a costumului universal in limba romana, `Arta, Stil, Costum", si a altor 30 de volume, cele mai recente fiind `Arta pe Om" si `Vezi? : comunicare prin imagine".