Miercuri, 23 aprilie 2014, Biblioteca Nationala a Romaniei propune, cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii, ajunsa in acest an la cea de-a 20-a editie, si a Zilei Nationale a Bibliotecarului, ajunsa la a 10-a editie, precum si cu ocazia implinirii a doi ani de la inaugurarea noului sau sediu, din B-dul Unirii nr. 22, evenimentul „Tolle, lege!” (Ia si citeste!).
Intrarea este libera.
Intr-un celebru pasaj din Confesiuni, Sfantul Augustin descrie momentul in care, aflat in gradina alaturi de prietenul sau Alypius, aude un glas de copil spunand: „– Tolle, lege!” (– Ia si citeste!). Este momentul convertirii sale, convertire definitiv si intim legata de actul lecturii. Momentul descris este, de altfel, unul inaugural nu numai pentru Sfantul Augustin (de la a carui nastere se implinesc anul acesta 1660 de ani), ci si pentru noi toti: marcheaza debutul unei bogate culturi a lecturii.
Facuta cu voce tare sau nu, lectura ne formeaza, ne cladeste, ne limpezeste ideile. Daca lectura privata, in gand, creeaza mediul propice pentru meditatie, reflectie, cea publica, facuta cu voce tare, ne aduce, in schimb, aproape de ceilalti, ne invata sa impartasim cu semenii nostri fructele lecturii private.
Pe 23 aprilie 2014, in spatiul Symposium situat la parter, vor fi difuzate, intre orele 10.00-12.00, fragmente dintr-o serie de audiobook-uri publicate de editurile romanesti in ultimii ani, precum si Literatura ca „instructiune de lectura” – un eseu despre biblioteca-personaj si cititorul-personaj in literatura contemporana (prezentare in PowerPoint).
Intre orele 12.00-14.00, in acelasi spatiu, Biblioteca Nationala a Romaniei convoaca, laolalta, bibliotecari si cititori, la o intalnire in care fiecare, timp de 10 minute, sa citeasca, la alegere, cu voce tare, un fragment dintr-o carte, impartasind astfel cu cei prezenti ideile, impresiile si emotiile provocate de text, in orice format s-ar afla acesta.
Cu acelasi prilej, de la ora 14.00, in spatiul expozitional Dealul Spirii (mezanin) va fi vernisata expozitia Spectacolul ca o carte: Figuri de ctitori ai artei scenice romanesti (manuscrise, documente istorice, periodice, partituri, fotografii privitoare la marii actori Matei Millo, Mihail Pascali, Grigore Manolescu si Aristizza Romanescu si la sopranele de renume mondial Elena Theodorini si Haricleea Darclée – documente din Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei), iar de la ora 15.00 va avea loc un program muzical sustinut de elevi ai Liceului George Enescu din Bucuresti (Symposium – parter).
Aprilie 2014