Decizia celor patru membri ai trupei The Beatles de a petrece o perioada in India la inceputul anului 1968 este si astazi una dintre cele mai bizare din istoria formatiei si un capitol care continua sa ii fascineze pe fani. De ce John, Paul, George si Ringo au ales sa se rupa de ritmul de pana atunci al vietii, de concerte si faima, pentru a incerca sa se regaseasca la sute de kilometri de casa, dedicati Meditatiei Transcendentale, gasindu-si un guru si incercand sa se reinventeze si sa se redescopere? S-a scris si s-a vorbit mult despre capitolul indian din istoria The Beatles, iar un nou documentar, “
The Beatles and India”, incearca sa prezinte intr-o naratiune completa ce s-a intamplat atunci si de ce trupa nu a mai fost niciodata la fel. Regizat de Ajoy Bose si Pete Compton, documentarul va fi bazat pe inregistrari rare din arhive, secvente audio, fotografii si documente, marturii ale celor care i-au intalnit atunci in India, comentarii si analize, totul alaturi de secvente filmate acum in India, incercand sa retraseze calatoria celor patru. Potrivit nme.com, filmul va avea premiera in Marea Britanie pe 6 iunie, in cadrul Festivalului Filmului Asiatic Tongues On Fire UK si va fi lansat oficial in toamna. In afara documentarului cei atrasi de legatura dintre Fab Four si India vor putea sa adauge colectiei si albumul “
The Beatles and India: Songs Inspired by the Film”, o compilatie de piese The Beatles reinterpretate de artisti indieni contemporani.
In februarie 1968, cand cei patru Beatles au decis sa plece in India (in buna masura datorita pasiunii lui George Harrison pentru muzica si spiritualitatea indiana), Maharishi Mahesh Yogi trebuia sa fie cel care va oferi solutia si care ii va face din nou sa compuna. Meditatia Transcendetala era solutia miraculoasa, iesirea din intuneric, cea care le va da o noua directie. Recenta moarte a lui Brian Epstein, managerul care fusese in buna masura responsabil pentru succesul comercial al trupei si transformarea intr-un fenomen, ii afectase pe toti si mai ales pe Lennon, care la randul sau scria si compunea gandindu-se mai ales la Yoko Ono. Vor ramane mai putin decat prevazusera, dupa un conflict cu noul lor guru (detaliile au ramas pana acum relativ obscure, fiecare oferind versiuni destul de diferite), insa la final aveau 18 piese pentru discul dublu care va fi cunoscut ca “
White Album”, alte doua care vor fi incluse pe
Abbey Road, alaturi de mai multe compozitii si fragmente pe care le vor folosi mai tarziu pentru discurile solo. Decenii mai tarziu, cand publicul redescoperea cu entuziasm capitolul indian din istoria Fab Four, acel ashram unde au locuit in 1968 avea sa fie redeschis (dupa ce fusese abandonat si uitat multa vreme) si redenumit “
Beatles Ashram” in 2015, gazduind ulterior si o expozitie dedicata acelei perioade.
Foto: firstpost.com