Terapia originala cu remedii florale Bach se bazeaza pe descoperirile medicului si filozofului englez Edward Bach care, inspirat fiind, intr-un moment dificil al vietii sale, intelege legatura dintre corpul si spiritul uman.
a) Conceptul care sta la baza remediilor florale Bach
Dr. Bach pleaca de la premiza ca toate bolile care afecteaza organismul uman au ca origine dezechilibre sufletesti si /sau spirituale. Aceste dezechilibre din plan subtil-energetic provin, dupa el, de la felul eronat al omului modern de a vedea si intelege lucrurile si evenimentele care-l inconjoara, ceea ce aduce cu sine tot felul de stari si comportamente negative: culpabilitate, autodistrugere, invalidare, absenta perspectivelor, neincredere in viitor.
Dr. Bach a identificat si studiat treizeci si opt de stari sufletesti susceptibile sa genereze dezechilibre mai mult sau mai putin grave fiintei umane, cu consecinte asupra starii de sanatate. Este interesant de observat faptul ca acestea se regasesc in egala masura la toate popoarele globului (cu mici diferente), fara deosebire de cultura, religie sau altele. S-ar putea spune ca Edward Bach a identificat acele trasaturi apartinand constiintei umane colective.
Aceste abateri de la starea de armonie (virusuri subtile) cu efecte distructive la nivel energetic blocheaza accesul intuitiv la "ghidul interior", slabesc sistemul imunitar si, actionand succesiv pe toate planurile, fac posibila aparitia bolilor de tot felul: psihice sau fizice sau impiedica vindecarea bolilor deja existente.
Terapia avand la baza remediile florale Bach isi propune sa restabileasca echilibrul psihic al subiectului, eliminandu-i gandurile inconstiente negative distructive pentru fiinta sa.
Terapia cu remediile florale Bach este o terapie dinamica care pune in actiune fortele de autovindecare pe care fiinta umana le poseda in mod nativ prin reconectare la "ghidul interior" care stie si poate sa actioneze pentru armonizarea si echilibrarea globala.
b) Cele 38 de esente florale ale Dr. Edward Bach
Este vorba despre flori sau arbori care cresc in salbaticie iar modul de preparare este asemanator cu cel al produselor homeopatice de dilutie inalta.
Dr. Edward Bach nu alege plantele pe criterii nutritionale si nu este vorba de plante medicinale in sensul obisnuit. Mai mult, acestea nu contin nici substante nocive. In ceea ce priveste efectele lor secundare, ca si in cazul produselor homeopatice, cum nu se poate vorbi de substante active (ca la medicamentele alopatice), nu se poate vorbi nici de o actiune directa pe corpul fizic, deci nici de efecte nedorite nu poate fi vorba. Remediile florale actioneaza numai asupra corpului emotional. Prin urmare, aceste produse pot fi asociate sau nu cu alte tratamente, alopatice, homeopatice sau de orice alt fel.
Dr. Edward Bach
Edward Bach (1886-1936) s-a nascut la Birmingham, a studiat la University College Hospital din Londra, obtinand diploma in medicina la Cambridge. Inainte de a trece la terapiile alternative, a dobandit o uriasa experienta medicala in timpul Primului Razboi Mondial ca medic de front. In 1930, la varsta de 43 de ani a inceput sa puna la punct o noua tehnica de vindecare. A petrecut foarte mult timp studiind plantele si florile si pregatind noi remedii florale.
Metoda terapeutica conceputa de genialul medic englez avea sa revolutioneze intreaga abordare a bolilor iar bazele impuse de acesta au deschis calea medicinii viitorului. Chiar si astazi putem considera ca aceasta abordare este putin utilizata in lumea medicala oficiala si considerata ca o terapie alternativa mai curand decat facand parte pe picior de egalitate din arsenalul medical propriu-zis.
Aprilie 2015