Expozitia “Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare” este realizata in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei si va fi vernisata miercuri, 26 septembrie 2012, ora 12,30 la Muzeul de Istorie, str. Calea Domneasca, nr. 189, in prezenta oficialitatilor si personalitatilor marcante ale vietii publice si culturale din Targoviste si Bucuresti.
Organizata in jurul celei mai valoroase piese din patrimoniul cultural al Romaniei, expozitiareprezinta un eveniment de exceptie pentru municipiul Targoviste, deoarece aceasta este cea mai importanta piesa adusa aici in ultimii 20 de ani.
“Steagul lui Stefan cel Mare” este o broderie bizantina realizata in secolul al XV-lea avand dimensiunile de 1,24 metri x 0,95 metri si infatiseaza imaginea iconografica a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruintei militare, asezat pe un tron cu perna rosie, avand genunchii usor departati si talpile sprijinite pe un balaur inaripat cu trei capete. In mana dreapta sfantul tine manerul unei spade si in cea stanga varful acesteia. Figura ovala a sfantului este incadrata de parul sau buclat, iar pe cap acesta poarta o coroana cu noua fleuroni, decorata cu pietre pretioase si perle, sustinuta de doi ingeri. Ingerul din partea stanga tine in mana dreapta o spada, iar ingerul din partea dreapta tine in mana stanga un scut. Sfantul Gheorghe poarta o tunica militara de culoare gri peste o camasa lunga de culoare verde, iar in picioare are sandale cu curele incrucisate pe gambe. In colturile din stanga si dreapta sus este brodata o inscriptie in limba greaca: “Sfantul Gheorghe din Capadocia”.
De jur-imprejur broderia are o inscriptie slavona cu rugaciunea domnitorului Stefan cel Mare catre sfant.
Multa vreme a existat o confuzie intre acest stindard si steagul de lupta al voievodului, piesa care va fi prezentata la Muzeul de Istorie fiind un stindard liturgic (prapor), utilizat in cadrul ceremoniilor religioase. El cuprinde unul din putinele texte pastrate de la Stefan cel Mare, deoarece rugaciunea catre Sf. Gheorghe, brodata pe marginea stindardului, nu este - asa cum se obisnuia - troparul sfantului, ci o creatie a voievodului: “O rabdatorule de patimi si purtatorule de biruinta, Mare Gheorghe, intru necazuri si napaste iute mijlocitorule si fierbinte ajutatorule, celor intristati bucurie nespusa, prime ste de la noi aceasta rugaciune, a smeritului tau rob, a Domnului Ioan Stefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovenesti, pazeste-l pe el nevatamat in veacul acesta si in cel ce va sa fie, prin rugaciunile noastre ale inchinatorilor tai, ca sa te slavim in veci, amin. Si s-a facut in anul 7008, iar al domniei lui 43″.
Stindardul, ajuns la Manastirea Zographou de la Muntele Athos, a fost recuperat in perioada Primului Razboi Mondial si a fost de curand restaurat in laboratoarele de specialitate din cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Expozitia marcheaza o noua etapa intr-un efort sustinut al institutiilor culturale din Romania de punere in valoare a tezaurului istoric romanesc, iesind in intampinarea nevoii publicului larg de a cunoaste aceste valori patrimoniale, de a percepe mai clar prezentul din perspectiva trecutului.
Stindardul lui Stefan cel Mare vine si ca o speranta de viitor, de consolidare a caracterului nostru national si a spiritualitatii romanesti.
CIMEC si C.N.M. “Curtea Domneasca” Targoviste