La Editura Tracus Arte a aparut volumul de poezie „Poetul, varul si poporul” de Adrian Parvu.
„Bizar, ametitor, greu de situat, Adrian Parvu, debutant in al saselea deceniu al vietii, este un ziarist care a cochetat multa vreme cu lirica. Primul lui volum, Poetul, varul si poporul, Editura Tracus Arte, are o structura curioasa, violent duala.
Numai ca poemele celor doua cicluri, complet diferite ca intentii si mijloace, nu sunt grupate fiecare in zona lor ci asezate alternativ. Astfel cititorul trece, ca popa de pe podul lui Pacala, de la calcatura tare a unor texte prozaice, vag revoltate, bine infipte in realitate, amintind si prin scriitura profesiunea autorului, la cea moale: poeme metafizice intitulate „Caderile” si numerotate de la I la XXI (cite secole de la Hristos, nu-i asa). Aceste fiind, dupa cum autorul anunta explicit, interpretapri laice ale textului biblic. Desi „laice”, versurile au tonul este al „originalului”: „Cand a cazut a doua pecete/ a doua faptura vi a glasuit zicand: / Vino si vezi!/ si un alt cal,/ un cal rosu s-a aratat, si a primit o sabie cel ce sta calare,/ sa ia pacea de pe pamint” etc. In ele avem mai curand o fascinatie a incantatiilor decat o interprtetare a scrierii sacre.
Care este adevaratul Adrian Parvu? Amindoi, desigur. Chiar daca, puse sub doua heteronime, cei doi poeti pe care ii aduna cartea ar putea lesne trece drept persoane diverse. Pur si simplu, omul e bivalent si isi lanseaza in explorarea sinelui doua expeditii diferite in directii opuse dintre care una „La marginea incompatibila a poporului sau” iar alta spre sinele mistic.
Care e mai bun poet? Eu il prefer pe primul, cel care scrie „cu personaje” recurente: poetul, varul si, mai ales, poporul – „frumos mai era si poporul poetului”, zice in deradere Parvu. Acesta e un poet, cu energie si umor, cu priza si la realitate si la text. Celalalt, metafizicul, nu poate fi insa ignorat. Desi „E mult mai pretios, mai auriu poetul/ mort decit poetul viu”, le urez ambilor viata lunga in acelasi trup in care, pentru ca trebuiau sa poarte un singur nume, li s-a zis Adrian Parvu„ (Horia Garbea)
A,I,
editor artline.ro
2 februarie 2012