Muzeul National Peles lanseaza cartea “Palatul Cotroceni. Destinul unei resedinte princiare” de Dr. Marian Constantin pe 11 februarie 2012, ora 13:00, in cadrul unui eveniment deschis publicului.
Albumul “Palatul Cotroceni. Destinul unei resedinte princiare” beneficiaza, pe langa o iconografie bogata si variata (incluzand atat imagini vechi, de arhiva, cat si imagini de actualitate) si de competenta autorului textului, dl Marian Constantin, care a lucrat ani la randul la complexul muzeal si care a putut desfasura o munca de cercetare asidua fiind de asemenea binecunoscut pentru celelalte lucrari din domeniul arhitecturii princiare si boieresti.
Lucrarea este, asa cum o arata si titlul, o incursiune in istoria a ceea ce astazi este recunoscut sub denumirea de Muzeul National Cotroceni – institutie aflata in subordinea Administratiei Prezidentiale – ansamblu care isi are obarsia in fosta ctitorie cantacuzineasca de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Sunt evidentiate etapele care au marcat istoria acestui complex (in care pentru o perioada s-au interferat aspecte ale vietii laice cu cele religioase) plecand de la fondator, Serban Cantacuzino, trecand apoi la mijlocul sec al XIX-lea cu modernizarile aduse de Barbu Dimitrie Stirbey si Al. I. Cuza sau la perioada Regatului.
Nu este omisa nici epoca comunista, cand ansamblul devine Palatul Pionierilor, simbol al noilor vremuri si nici transformarile si evolutia complexului de dupa Revolutia din 1989. A rezultat o carte incitanta, scrisa intr-o maniera dinamica, care pune intr-o noua lumina acest simbol al Romaniei, Palatul Cotroceni.
Marian Constantin conduce sectia de Case memoriale din cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti si este primul teoretician al Istorismului in tara noastra., prin organizarea expozitiilor temporare “Istorismul si Regalitatea”, “Faianta istorista” etc., care au avut menirea de a deschide orizonturi noi in teoria istoriei artei din Romania. A absolvit sectia de Muzeologie a Facultãtii de Istoria si Teoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucuresti si, ulterior, a acumulat o mare experientã in domeniul muzeografiei, detind functii de conducere la M.N.Cotroceni Bucuresti si organizand expozitii tematice extrem de interesante, precum „Balcicul in pictura romaneascã”, „Venetia vãzutã de pictori romani” sau „Nicolae Grigorescu – maestrul de la Campina”.
A.I.
editor artline.ro
9 februarie 2012