Dosarul care deschide revista, intitulat Memorie si istorie, cuprinde marturii si meditatii despre ambele flageluri ideologice ale veacului. Istoricul francez Nicolas Werth ofera "Revelatii despre raportul Hrusciov", raport care a reprezentat o piatra de hotar in cronologia comunismului si de la a carui prezentare s-au implinit in februarie cinci decenii.
Teroarea cotidiana a celuilalt totalitarism al secolului transpare intr-un fragment din faimosul jurnal al lui Victor Klemperer, intitulat "Vreau sa depun marturie pana la capat", a carui editie in limba romana este in pregatire la editura Hasefer. insemnarile relateaza experienta autorului, evreu casatorit cu o ariana, in plina perioada nazista.
Florin Constantiniu scrie despre "1956 : Exemplul ungar" iar Bora Cosic, scriitor si eseist croat, semneaza "Toamna, in Germania de Est".
Pentru Gyorgy Konrád, Europa este "Continentul care invata mereu". Ion Vianu povesteste o tulburatoare "cina la asfintit" pe litoralul croat.
Istoria este vazuta, in interviul acordat lui Wlodzimierz Kalicki (Gazeta Wyborcza) de Henryk Samsoniwicz, istoric, fost ministru al Educatiei in primul guvern polonez postcomunist, ca o "garderoba a unui mare teatru".