Documentarul de scurtmetraj Gutuiul japonez, produs de Aristoteles Workshop (AW) in 2011, a fost selectat, din peste 60 de filme inscrise, in competitia pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo. Regizat de Mara Trifu, „Gutuiul japonez” este portretul doamnei Grosu, care la 90 de ani isi retraieste intens si cu multa savoare amintirile unei vieti pline. 2012 este al doilea an in care o productie Aristoteles Workshop ajunge in selectia oficiala a Premiilor Gopo.
Selectia vine dupa ce anul trecut doua dintre filmele produse de AW fusesera nominalizate la doua importante premii Gopo - „Rebel, Rebel”, semnat de Alexandru Belc si Mihai Bauman, selectat in competitia pentru cel mai bun scurtmetraj si „Cautare”, semnat de Ionut Piturescu, participant in competitia pentru cel mai bun documentar.
Documentarul regizat de Mara Trifu - imaginea Radu Gorgos (Republica Moldova); montajul, Paula Onet (Romania); coordonator de productie, Biljana Dolevska (Macedonia) - a castigat mentiunea speciala a juriului la editia din 2011 a workshopului de film documentar AW.
Filmarile pentru „Gutuiul japonez” au fost realizate la Campulung, in casa doamnei Grosu, printre lucrurile si obiectele sale, ce devin adevarate personaje in film. „Am vrut sa realizam un portret intim al acestei femei extraodinare si al filozofiei sale de viata”, spune regizoarea Mara Trifu despre doamna de 90 de ani care doreste sa isi doneze colectia de carti celor care merita, bucata cu bucata. „Am incercat sa intelegem de ce a ales sa ne impartaseasca tocmai noua gandurile ei despre viata, moarte, despre orice.” Prezenta in sala la proiectia finala a filmului, doamna Grosu, a carei sinceritate este emotionant de brutala atat pe ecran cat si in viata reala, a marturisit dupa vizionare, ca tinerii cineasti si filmul lor au reusit sa o faca sa se simta cu 10 mai tanara.
Din 2006, filmele produse in cadrul workshopului au reusit sa situeze AW in circuitul international. Intre timp, AW a depasit statutul de simplu atelier de formatie profesionala si s-a afirmat ca producator de filme documentare de exceptie. Filmele finaliste in selectiile oficiale ale celor mai mari festivaluri ca, de pilda, Cannes si Locarno, aprecierea publicului si a juriilor internationale, au transformat treptat AW intr-un punct de referinta. Lista este extrem de lunga, aceasta este doar o selectie a celor mai importante premii si prezente internationale:
Nu te supara, dar..., al Adinei Pintilie a facut inconjurul lumii si a adus acasa foarte multe premii:
The Golden Dove de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, 2007
Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Hungary 2008
Best Woman Director, FICCO International Film Festival, Mexico, 2008
Sibiu Stories al Corinei Radu, Best Documentary, l’Alternativa Film Fest, Barcelona, 2008
Independenta, al lui Rastko Petrovic Astra Film Festival, Sibiu, 2007.
Ciobanul Zburator, al lui Catalin Musat, Mentiune Speciala, Locarno 2009.
Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman, First Steps, Visions du Reel, Nyon, Elvetia 2010.
Cautare, regizat de Ionut Piturescu, a reprezentat Romania la Cannes, 2010.
The Most Audacious Film, premiul sectiunii SFR, Quinzaine des Realisateurs,
Mentiune Speciala la Festivalul International Huesca, Spania, iunie 2011.
Femei pe Panza, regizat de Otilia Babara, Mentiune Speciala, Astra Film Festival, Sibiu 2010.
Anul trecut, AW a avut loc intre 25 iulie - 28 august in Vama (Suceava). Dupa o saptamana de warm-up sub indrumarea tutorului Thierry Garrel (fostul sef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE / FRANCE) si a lui Jeroen Berkvens, un documentarist olandez de exceptie, cele patru echipe participante la workshop au avut la dispozitie aproximativ o saptamana de filmare si 18 zile pentru montaj.
La editia din 2011 a atelierului, echipele au fost indrumate de tutorii Rafi Pitts (Iran/UK, Franta), Simon Brook (Franta/UK) si Nino Kirtadze (Georgia/Franta), iar marele premiu acordat de catre ICR, pentru al patrulea an consecutiv, a fost castigat de filmul „Momente”, semnat de Veronika Janeckova (regie, Republica Ceha), Inese Tikmane (imagine, Lituania), Gabi Basalici (montaj, Romania) si Eliza Zdru (productie, Romania).
Editia a sasea a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 26 martie 2012. Evenimentul, organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, premiaza valorile cinematografiei romanesti actuale. Programul Aristoteles Workshop (AW) ofera participantilor un triplu beneficiu: sa invete, sa produca un film si sa fie promovati ca cineasti. AW 2011 a fost co-finantat de Canalul ARTE/France, Programul Media al Uniunii Europene, alaturi de Centrul National al Cinematografiei si Administratia Fondului Cultural National, sustinut de AVIS, IStyle si de Institutul Cultural Roman.
Expertii si tutorii care au sustinut ateliere si au indrumat echipele in realizarea documentarelor pe parcusul celor cinci editii precedente au fost, printre altii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate si premiate regizoare si producatoare de documentare), Thierry Garrel (fostul sef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher si Jeanne Jordan (documentaristi nominalizati la Oscar, premiati la Sundance si castigatori ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs si regizat peste 60 de documentare, castigatoarea Tucan-ului de Argint la Rio si a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale carui filme au participat in competitiile festivalurilor de la Berlin, Venetia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fosta consiliera a presedintelui georgian si jurnalist de razboi), Simon Brook (producator, regizor, membru al Academiei Britanice de Film si Televiziune), Alex Szalat, Elizabeth Hulten si Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (presedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universitatii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, impreuna cu Martichka Bozhilova (producator AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos (de la Binger Institut Amsterdam) si regizoarea Adina Pintilie, fosta participanta a AW. Alaturi de ei, initiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (director general timp de 15 ani), Andre de Margerie si Jean- Francois Pellier (director relatii internationale).
Sursa foto: Aristoteles Workshop
A.I.
editor artline.ro
6 martie 2012