Joi, 11 iunie, de la orele 20:00, la Sala ArCuB va avea loc o noua reprezentatie a spectacolului de teatru coregrafic semnat “Gigi Caciuleanu” - “FOLIA, SHAKESPEARE & Co”.
"Ideea acestui spectacol s-a nascut inca din vremea in care, poaspat solist al Operei din Bucuresti, dansam partitura Bufonului din «Lacul lebedelor». De atunci m-am indragostit de acest spirit nebun al mascariciului: savant si histrionic, comic si tragic, doct si in acelasi timp impregnat de o permanenta auto-deriziune." Gigi Caciuleanu
Asistent corepetitor: Lelia Marcu-Vladu
Scenografia: Corina Gramosteanu
Muzica: Paul Ilea
Light Designer: Alin Popa
Texte: William Shakespeare
Nascandu-ne, bocim ca aparem
in acest mare teatru de nebuni.
(Regele Lear)
LA FOLIA este initial un dans popular din Portugalia si Spania, aparut in Evul Mediu tarziu. O tema de baza simpla "codificata" pentru prima data, daca nu ma insel, de Corelli, dand nastere la o piesa bine-cunoscuta si mondialmente recunoscuta. Multi alti compozitori cunoscuti au scris variatiile lor pe aceasta tema intrecandu-se in virtuozitate si inventivitate: Scarlatti, Vivaldi, Marin Marais...
In cazul acestui spectacol, muzica este total reinventata, variatiile pe tema LA FOLIA fiind compuse de catre tanarul compozior si om-orchestra: Paul Ilea.
In lumea lui Shakespeare nebunia este o tema recurenta. Si nu numai in comedii. In masura in care el crede ca numai masca nebuniei este in masura sa-l protejeze, Hamlet insusi va juca rolul unui mascarici amar creandu-si un personaj de bufon nebun si cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel.
Nebunul se crede el insusi intelept
si inteleptul se recunoaste nebun.
(Cum va place)
Pe de alta parte, din punct de vedere coregrafic, sunt pasionat de ideea alternantei dintre gandirea structurata si nebunia creatoare a artistului. "Nebunia din spatele structurii, structura in spatele nebuniei" (Gigi Caciuleanu: VANT, VOLUME, VECTORI). Sau cum o spune Hamlet atat de bine si intr-un mod atat de poetic:
Sunt nebun doar cand bate vantul de la Nord-Vest.
Pe vant de sud, stiu insa foarte sa deosebesc un soim de un batlan.
(Hamlet)
O alta fraza a lui Shakespeare ar putea rezuma si chiar defini ideea spectacolului:
Nebun, indragostit, poet – toti sint
Facuti din fantezie...
(Visul unei nopti de vara)
Daca bufonii lui Shakespeare isi deghizeaza intelepciunea sub costumul nebuniei, sagetile otravite ale lui Cupidon ii pot face pe cei mai intelepti dintre noi nu numai sa devina nebuni ci sa si savarseasca cele mai nechibzuite nebunii :
Amorul este
VAI ! cat fara de sfarsit
Un VAI ! cat de desavarsit bufon
Si-n viata si-n poveste Iar Cupidon
Un domn
Pe cat de intelept
Pe-atat de mascarici Si ce e nebunia daca nu e somn
Si ce e Visul daca nu un scamator select
Dand buzna cu-ai sai pasi Sireti, crunti, uriasi
Scurgandu-se de dor
Prin creierele noastre adormite de pitici
(Gigi Caciuleanu, Sonet Schiop)
Decorul si costumele spectacolului sunt gandite si imaginate de catre scenografa Corina Gramosteanu, in sensul atat al unei reinventari moderne a spatiului scenic cat si al pastrarii unor clare referinte la universul elizabetan al teatrului lui William Shakespeare.
Trupa de interpreti este alcatuita din DansActorii “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company” care vor juca teatru in limbajul miscarii si al dansului: Rasmina Calbajos, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Stefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon, Ana Visan.
Biletele se gasesc la Sala ArCuB, in reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librariile Carturesti, Humanitas) si online pe www.eventim.ro.
Iunie 2015