Muzeul National de Istorie a Romaniei a lansat volumele “Cercetari Numismatice XV” si “Onoarea Natiunilor. Ordine si Decoratii din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei".
Cercetari Numismatice XV este un volum special, dedicat memoriei reputatului numismat Octavian Iliescu (1919-2009) a carui activitate a marcat evolutia numismaticii si istoriografiei romanesti din cea de a doua jumatate a secolului al XX-lea si de la inceputul secolului al XXI-lea. Volumul este deschis de un studiu care prezinta viata si prolifica activitate a lui Octavian Iliescu, oglindita de bibliografia operei stiintifice (cu 361 de titluri), adunata aici integral, pentru prima data.
Volumul al XV-lea al periodicului Cercetari Numismatice reuneste sub aceleasi coperti o serie de articole si studii, cu precadere din domeniul numismaticii antice, medievale si moderne, semnate atat de specialisti romani, cat si de specialisti din strainatate. Alaturi de articolele de numismatica, in care sunt abordate cele mai variate subiecte (de istoric si istoriografie a problemei, de metrologie, de circulatie monetara, de prezentare a unor tezaure sau a unor piese numismatice izolate), mai sunt editate si contribuții legate de heraldica, sigilografie, genealogie si filatelie.
Temele numismatice aduse in atentia cititorului acopera toate perioadele istorice: monetaria antica si bizantina, medievala, moderna si contemporana. Publicatia Cercetari Numismatice este editata de Muzeul National de Istorie a Romaniei din 1978, iar in ultimii ani are un prestigios comitet stiintific format din: prof. dr. Mihai Maxim de la Facultatea Istorie a Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Bogdan Murgescu de la Facultatea Istorie a Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Florin Curta al Facultatii de Istorie a Universitatii din Florida, dr. Virgil Mihailescu Birliba de la Institutul de Arheologie din Iasi si lect. dr. Adrian Popescu de la Muzeul Fitzwilliam al Universitatii Cambridge, alaturi de redactorul principal, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu.
Lucrarea Onoarea Natiunilor Ordine si decoratii din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei semnată de Katiusa Parvan, Catalina Opaschi si Tudor Martin, este o realizare inedita in peisajul cercetarii de specialitate romanesti, deoarece se adreseaza in egala masura atat specialistilor, colectionarilor, cat si persoanelor dornice sa cunoasca istoria acestor simboluri ale excelentei Sunt prezentate ordine si decoratii din 50 de state, precum si ale unor entitati de sine statatoare – Patriarhia Ortodoxa de Ierusalim si Ordinul Suveran de Malta (expuse in ordine alfabetica, iar in cadrul fiecarei tari, ele sunt descrise in ordine cronologica).
Unele din acestea se remarca prin raritatea si frumusetea lor: Ordinul manciurian al Orhideei Inflorite, Ordinul britanic al Jartierei, Ordinul imperial rusesc al Sfantului Andrei, Ordinul italienesc Annunziata, Ordinul prusian Pour le Merite, Ordinul sarbesc Sfantul Sava cu diamante, Ordinul portughez Turnul si Spada, Ordinul chinezesc Tigrul Dungat. Importanta acestora rezida nu numai in raritatea ordinelor ca atare, ci si in faptul ca sunt in cel mai inalt grad. Majoritatea dintre ele au fost primite de personalitati importante ale vietii politice si sociale romanesti, de diplomati (Nicolae Titulescu, Savel Radulescu), de maresali (Ion Averescu, Constantin Prezan si Ion Antonescu), de generali (Stefanescu Amza, Eremia Grigorescu, Eracle Nicoleanu) si de capete incoronate (regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, reginele Elisabeta si Maria).
Pentru fiecare ordin sunt prezentate informatii despre istoricul sau, despre fondator, despre principalele etape ale evolutiei, despre modificarile survenite in statute, iar acolo unde a fost posibil, au fost ilustrate si descrise toate gradele ordinului. Anexele de la sfarsitul volumului cuprind informatii despre panglicile fiecarui ordin, despre clasele sau gradele prezentate si despre unele personalitati care au primit distinctii.
D.T
editor artline.ro
18 ianuarie 2012