Licitatia de Primavara
27 martie 2018, ora 19.30
Mari valori ale artei plastice romanesti se intorc acasa dupa o zabovire de cateva decenii pe meleaguri straine. Artmark, prin programul de repatriere initiat in anul 2014 si continuat pana in prezent, aduce inapoi capodopere plecate in bajenie.
Este si cazul operei semnate de Nicolae Grigorescu, “Casa pictorului de la Campina”, careia ii dorim, dupa o indelungata sedere pe continentul australian, o repatriere de succes prin intermediul Licitatiei de Primavara din data de 27 martie.
“Casa pictorului de la Campina” (valoare estimativa: € 50.000 - 80.000) provine din colectia istorica a diplomatului Viorel Tilea (1896-1972). Membru al marii familii transilvanene Ratiu, Tilea avea sa devina un important diplomat si demnitar roman in perioada interbelica. intre 1938 si 1940 devenea ministru plenipotentiar la Londra, numele sau fiind legat de "Incidentul Tilea", cand acesta intervenea pe langa Foreign Office (in 16 si 17 martie1939), atentionand asupra pericolului unei posibile agresiuni a Germaniei naziste asupra Romaniei. in urma acestui incident Tilea avea sa isi piarda cetatenia, moment in care cerea azil politic in Marea Britanie.
Se pare ca in perioada sederii la Londra, Viorel Tilea achizitioneaza de la Pamfil Seicaru, ziarist si colectionar de renume, cateva panze de Grigorescu si Luchian, precum si altele de Tonitza, Sirato etc. Probabil acesta este momentul in care in colectia diplomatului intra valoroasa panza grigoresciana din licitatia Artmark. Lucrarea infatiseaza casa veche a artistului, cumparata in anii 1890-1900, atunci cand Grigorescu isi alegea drept resedinta definitiva oraselul Campina. Casa avea sa fie reprezentata si in alte lucrari ale maestrului, detinute acum de muzee importante.
Lasata mostenire urmasilor familiei Tilea, “Casa pictorului de la Campina” a facut o calatorie in jurul lumii, pentru a ajunge azi, sa aiba din nou sansa repatrierii.