Povestirile Selmei Lagerlof sunt citite si recitite, in perioada Craciunului, pretutindeni in lume: amintiri din copilarie, cand bunica ii spunea povesti la gura sobei, intamplari din viata oamenilor de rand si legende despre Isus, mituri nordice, istorioare adunate din misteriosul Orient.
Cu un talent narativ inegalabil, autoarea transmite astfel cititorilor de toate varstele un mesaj al iubirii, un indemn la modestie, bunatate si intelegere. Lucruri care tin de cald in seri reci si a caror lumina strabate, chiar dupa ce inchizi cartea, lungile nopti de iarna.
„In opinia mea, nici una dintre romancierele de mare talent sau geniale nu o depaseste pe Selma Lagerlof.“ (Marguerite Yourcenar)
„Fiecare carte a acestei mari povestitoare ne aduce dovezi fara seaman ale artei sale... Nimeni in Europa nu poate spune povesti atat de frumos ca ea.“ (Hermann Hesse)
Selma Ottiliana Lovisa Lagerlof (20 noiembrie 1858, Marbacka, Suedia - 16 martie 1940, Marbacka), a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura (1909) si prima femeie in Academia Suedeza (1914). In 1881 a plecat la Stockholm, unde a urmat cursurile unui liceu de fete, apoi scoala pedagogica. A scris Gosta Berlings saga (1891; Povestea lui Gosta Berling), care, dupa o primire destul de rece in Suedia, a ajuns sa se bucure de succes in urma traducerii in daneza. Faima cucerita a ajutat-o sa obtina o bursa si sa calatoreasca (in Italia, Palestina), adunand astfel material pentru viitoarele carti, printre care Antikrists mirakcler (1897; Minunile Anticristului) si Jerusalem (1901; Ierusalim).
In 1904 a publicat Kristuslegender (Legende despre Isus), care s-au bucurat de succes si continua sa fie reeditate in perioada Craciunului. Si-a cucerit renumele interna tional in primul rand datorita romanului in doua volume Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1907; Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia), tradus in saizeci de limbi.
A.I.
editor artline.ro
15 decembrie 2011