Data vernisaj: Miercuri, 4 aprilie 2018, ora 18:00
Adresa: Muzeul National al Hartilor și Cartii Vechi, str. Londra nr. 39, București
Acces: gratuit la vernisaj; inclus in biletul de vizitare al muzeului
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in parteneriat cu Ambasada Georgiei in Romania prezinta miercuri, 4 aprilie, ora 18:00, vernisajul expozitiei „The Georgian Alphabet. Living Culture of Three Writing Systems” / „Alfabetul georgian. Scrieri in cultura vie”. Proiectul este realizat de Guvernul georgian in scopul promovarii valorilor culturale nationale si a fost prezentat in orase precum Paris, Bruxelles, Varsovia, New York etc. Expozitia este deschisa in perioada 5 - 22 aprilie iar vizitarea este inclusa in biletul de acces in muzeu.
In anul 2016, alfabetul georgian a fost inscris de UNESCO pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii. In prezent exista trei sisteme de scriere care au aparut ca urmare a evolutiei limbii scrise pe teritoriul Georgiei. Expozitia prezinta aceste alfabete si felul in care coexista datorita functiilor lor culturale și sociale diverse, care reflecta aspecte ale identitatii si diversitatii culturale georgiene. .
Din cel mai vechi alfabet, Mrgvlovani, au rezultat ulterior sistemele de scriere Nuskhuri si Mkhedruli. Scrierea Mkhedruli (intitulata și scriere “seculara” sau “militara”) este folosita in viata de zi cu zi, iar celelalte alfabete sunt intalnite in documentele mai vechi, in special ale Bisericii Ortodoxe din Georgia, in texte religioase, psalmi si imnuri, pe inscriptiile icoanelor și frescelor. Dincolo de frumusete si originalitate, utilizarea continua a acestor alfabete de catre comunitatile locale le ofera acestora un sentiment de continuitate.
Vizitarea expozitiei este inclusa in biletul de acces in muzeu: 8 lei – tarif intreg, 2 lei – studenti și elevi, 4 lei – pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.
La finalul evenimentului de deschidere, oaspeţii vor fi invitati la un pahar de vin georgian.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume. Muzeul detine o colectie de peste 800 de harţi vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romanesti dar si tarile Europei si alte continente. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general.